ápr 28, 2021
3 Views
0 0

Hongkong új bevándorlási törvénye azt is megtilthatja, hogy valaki elhagyja a városállamot

Written by

Hongkong immár teljesen Peking-párti törvényhozása elfogadott egy új bevándorlási törvényt, amely szerint a bevándorlási hatóság meggátolhatja, hogy emberek belépjenek a szigetország területére, vagy hogy elhagyják azt. Hasonló törvény már Kínában is érvényben van, rendszeresen alkalmazzák is, leginkább disszidensekkel szemben. De nem kizárólag az állam kritikusait tartja bent a törvény, egy ír üzletember például két évig nem hagyhatta el Sanghajt, mert az őt alkalmazó dublini cég kínai tulajdonosai valamilyen jogvitába keveredtek. 

Az új bevándorlási törvényt aktivisták mellett a hongkongi ügyvédi kamara is kritizálta, mert az kontrollálhatatlan hatalommal ruházza fel a város bevándorlási hatóságát. A törvény szerint a hatóság és annak vezetője bárkit meggátolhat abban, hogy felszálljon egy repülőgépre, a döntéshez semmilyen bírósági felhatalmazás vagy engedély nem szükséges, fellebbezni pedig nem lehet ellene. 

A hongkongi törvényhozás 15 demokráciapárti képviselője összefogódzkodva jelentette be, hogy lemond a mandátumáról, miután egy Pekingben kiadott jogszabály alapján a városállam kormányzója négy képviselőtársukat is kizárta a törvényhozásból.Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Hongkong kormánya szerint már muszáj volt módosítani az elavult bevándorlási törvényeket, és azt csak arra használják majd, hogy az illegális beutazást meggátolják. A kritikusok szerint viszont a törvény szövegezése egyáltalán nem zárja ki a kiutazás tilalmát sem, és ha erre akarná használni a hatóság, ebben sehogy nem lehetne meggátolni.

A törvény mindenféle kritika és komolyabb vita nélkül átcsusszant a hongkongi törvényhozáson, amelyben a demokrácia-párti tüntetéshullám leverése óta szinte nem is képviselteti magát az ellenzék. A legtöbb demokrácia- és függetlenség-párti képviselő tavaly lemondott, ezzel tiltakozva az ellen, hogy három képviselőt a nézeteik miatt megfosztottak a képviselői posztjuktól. A tüntetések vége óta sorra tartóztatják le a demokrácia-párti politikusokat és aktivistákat. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/28/hongkong-uj-bevandorlasi-torvenye-azt-is-megtilthatja-hogy-valaki-elhagyja-a-varosallamot

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?