ápr 27, 2021
1 Views
0 0

Holtzer: 10-15 év múlva már lehet nem lesz, aki kémiát tanítson

Written by

Holtzer: 10-15 év múlva már lehet nem lesz, aki kémiát tanítson

A Szabó Szabolcs Alapítvány, ismertebb nevén Sz2A elnöke szerint ez a tendencia nem csak az oktatást érinti negatívan, a természettudományos tanárok számának csökkenése ugyanis ahhoz vezethet, hogy kevesebb lesz az orvos, a mérnök és a vegyész is.

Holtzer: 10-15 év múlva már lehet nem lesz, aki kémiát tanítson

Évente több, mint kétszer annyi természettudományi (kémia, fizika, biológia, földrajz) tárgyat, oktató szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt, mint amennyi hallgató megkezdi tanulmányait ezen tanári szakok valamelyikén Magyarországon – írja a HRporta.

„Ha a tendencia így folytatódik, tíz-tizenöt év múlva nem lesz, aki kémiát tanítson a gyerekeinknek” – állítja az Sz2A elnöke. Holtzer Péter úgy látja, a helyzet ugyananynira elkeserítő a fizika, biológia és földrajz oktatás területén is.

“Míg évente 6-700 természettudományos tárgyra specializálódott szaktanár éri el a nyugdíjkorhatárt, 2020-ban alig 300 fiatal indult el természettudományos tanári szakon. A tapasztalatok szerint ráadásul sokan nem végzik el a képzést, illetve tanári diplomával a kezükben végül más pályára lépnek. Miközben az aktív tanárok átlagéletkora meghaladja az 50 évet, a pályakezdők aránya alig egy százalék.” 

Jelenleg az általános iskolák nagyjából egyharmadában van a szükségesnél kevesebb a természettudományos tárgyakat oktató szaktanárokból. Országos szinten kémiatanárok közül 2657 fő hiányzik: a budapesti gimnáziumokban 38 százalék, a szabolcsiakban 68 százalék, Nógrádban 70 százalékos a hiány. míg  dolgozik a szükségesnél kevesebb kémiaszakos.

Holtzer Péter kiemelte, a helyzet nem kizárólag a tanárutánpótlásra jelent veszélyt: “néhány éves távlatban azzal fenyeget, hogy megszűnik a biológia, a fizika, a földrajz és a kémia iránt érdeklődő diákok aktív szaktanári támogatása, aminek egyenes következménye, hogy általában kevesebben indulnak el a természettudományok felé, azaz kevesebb lesz az orvos, a mérnök, vagy a vegyész” – figyelmeztet az elnök.

Az alapítvány munkája során éppen ezért minden érintett együttműködésére épít, a legkisebbek diákoktól kezdve a nagyobbakon és szüleiken át a pedagógusokig és pedagógushallgatókig, a természettudományos végzettségű szakembereket foglalkoztató szervezetektől és egyszerű szimpatizánsokig.

„Azon már rég túl vagyunk, hogy meg kéne kondítani a vészharangot: szisztematikus és társadalmi szinten összehangolt cselekvés nélkül nincs reális esély rá, hogy leállítsuk vagy akárcsak lelassítsuk a fenyegető folyamatokat”

 – összegez Holtzer.

Hátrányba kerül a magyar felsőoktatás?

atv.hu

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210427-10-15-ev-mulva-mar-lehet-nem-lesz-aki-kemiat-tanitson

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?