máj 26, 2021
12 Views
0 0

Holokauszttúlélővel találkozott Ferenc pápa, majd szokatlan gesztust tett

Written by

Holokauszttúlélővel találkozott Ferenc pápa, majd szokatlan gesztust tett

Megcsókolta a szerdai általános audiencián Ferenc pápa a tetovált rabszámot Lidzija Makszimovics holokauszttúlélőn, akit alig háromévesen deportáltak az auschwitz-birkenaui náci német haláltáborba.

Holokauszttúlélővel találkozott Ferenc pápa, majd szokatlan gesztust tett

A 81 éves fehérorosz nő feltűrte ruhája ujját, hogy megmutassa a katolikus egyházfőnek a számot, amellyel a nácik megjelölték a koncentrációs táborokba belépő rabokat, a pápa pedig megcsókolta a karját. A nő ezt követően átölelte a pápát. Ferenc pápa és Makszimovics váltottak néhány szót egymással, a nő elmondta, hogy hároméves volt, amikor a táborba deportálták.

Makszimovics az életéről szóló dokumentumfilm bemutatása alkalmából tartózkodik Olaszországban. A Memoria Viva nevű egyesület projektjeként készült film címében szerepel a szám is, amelyet a nő karjára tetováltak: “70072, a lány, aki nem tudott gyűlölni”.

A Krakkóban élőnőt 1943-ban deportálták, és egy olyan barakkba került, amelyben azokat a gyerekeket tartották, akiket Josef Mengele náci háborús bűnösnek, az egykori auschwitzi koncentrációs tábor orvosának szörnyű kísérleteihez használtak.

Makszimovics a többi túlélővel együtt 1945 januárjában szabadult meg a tábor szörnyűségétől, amikor is a tábort felszabadító szovjet csapatok egy lengyel családnak adták őt. A nő abban a hitben élt, hogy elvesztette anyját, ám 1962-ben megtalálták a biológiai anyját, aki szintén azt hitte, hogy elvesztette lányát.

atv.hu/MTI

Ajánlom

www.atv.hu/kulfold/20210526-holokauszttulelovel-talalkozott-ferenc-papa-majd-szokatlan-gesztust-tett

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?