okt 14, 2020
5 Views
0 0

Hollandiában engedélyeznék az eutanáziát 12 év alattiak esetében is

Written by

Reggel 4 hírlevél

Amit tudni kell, minden reggel.

Hugo de JongeFotó: JEROEN JUMELET/AFP

Hollandiában engedélyeznék az eutanáziát az 1 és 12 év közötti halálos beteg gyermekek számára is – jelentette be Hugo de Jonge egészségügyi miniszter az MTI tudósítása szerint.

A módosítás évente öt-tíz gyereket érinthet Hollandiában. Egy tanulmány szerint a szülők és az orvosok is igénylik a lehetőséget a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, nagy fájdalmakkal élő gyermekek halálba segítésére – jegyezte meg De Jonge a parlamentnek írott levelében.

A kormánykoalíció miniszterei hónapokig tartó vitát követően – és a keresztény pártok heves tiltakozása ellenére – elfogadták a javaslatot. Életbe lépéséhez nincs szükség a hatályos törvények módosítására, csak a korosztály tagjain eutanáziát végző orvosok büntethetőségét kell kizárni.

Hollandiában már lehetőség van a 12 évnél idősebbek és az egy évnél fiatalabb gyerekek halálba segítésére. A 12 évnél idősebbek esetében az érintett, a csecsemők esetében a szülők beleegyezése szükséges az eutanáziához. A kettő közötti korosztály esetében azért hiányzott eddig a szabályozás, mert nem tudták eldönteni, hogy hány éves kortól helyezhetik a gyerek kezébe a döntést saját haláláról.

Hollandia és Belgium az első országok voltak, amelyek engedélyezték az eutanáziát 2002-ben. Belgium 2014-ben a gyermekek halálba segítését is lehetővé tette, majd Hollandia is követte döntését. A holland parlament csütörtökön vitatja meg a témát, a kormány a következő hónapokban léptetheti életbe a szabályozást. (MTI)

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.


Belépek

444.hu/2020/10/14/hollandiaban-engedelyeznek-az-eutanaziat-12-ev-alattiak-eseteben-is

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?