ápr 28, 2021
2 Views
0 0

Hogyan segítheti egy jó tablet a digitális oktatást?

Written by

Alkalmazások, amelyek segíthetnek a tanulásban

A Google Classroom alkalmazás letölthető Androidos tabletekre, vagy Chrome OS operációs rendszert futtató mobilkütyükről is elérhető, hogy az iskolai osztályok be tudjanak kapcsolódni az oktatásba. Beszélhetünk még a népszerű Skype-ról vagy a Zoom-ról, amely platformokat szintén sok oktatási intézmény, illetve tanár használja. Persze nem mindegy, hogy milyen táblagépen (pl.: Samsung Galaxy Tab S6 Lite, Samsung Galaxy Tab A, Huawei Mediapad T3, Navon, Alcatel) tudunk hozzáférni a tananyaghoz.

A táblagépek nélkülözhetetlen tanulási eszközök lehetnek.

A fiatalabb tanulók is könnyen kezelhetik őket az online oktatás folyamán, ugyanakkor kérhetik a szülők segítségét is.

A tablet hátrányai

  • Nincs billentyűzet és egér: a táblagépnek a PC-vel szembeni egyik fő hátránya a fizikai billentyűzet és egér hiánya.
  • Alacsony processzorsebesség a munkához.
  • Kevésbé hordozható, mint egy mobiltelefon.
  • A tabletek általában nem tartamaznak USB portot, csak egy mini USB-t, amely a töltési bemenet is.
  • Törékenyek, ezért a gyerekeknek meg kell tanítani a rendeltetésszerű használatra.
  • Könnyen lehet módosítani a konfigurációs beállításokat, ilyenkor fontos a gyerekzár.

A fentiek elkerülése érdekében sok tanár azt szorgalmazza, hogy ha a tabletet az osztályteremben veszik igénybe, akkor legyen rajta stabil tok és megfelelő üvegfólia. Az otthoni működés leginkább a szülő felelőssége.

/ Fotó: Kulcsszó Kft.

/ Fotó: Kulcsszó Kft.

Nem véletlenül említjük utoljára az iPad-et, amely az Apple „táblagép” változata, ugyanis önmagukban az Apple termékek nem olcsók: egy közepes árkategóriájú iPad 150 000 forint. Egyértelmű, hogy az iskoláknak nem éri meg, míg a fentebb említett felszereléseket 30 és 50 ezer forint között vásárolhatjuk meg.

Mennyire fontos a márka és minőség?

A középiskolás diákok igényei eltérőek a megfelelő elektronikus tanulási kellék kiválasztásában. Nagyobb teljesítményű készülékekre van szükségük, amelyek a programok szélesebb körét képesek futtatni. Ritkábban törik össze a kellékeket, bár a tartósság továbbra is aggodalomra adhat okot.

A tanulók több digitális készséget is elsajátítanak, például programozást, animációt, valamint fotó- és videószerkesztést. Fontos, hogy legyen egy okoskütyünk, amely képes kezelni mindezt és még sok mást. A nagy laptopokat azonban nehéz használni és hordozni. Emiatt a többfunkciós eszközök, például a Google Chromebook vagy a Microsoft Surface, népszerűek egyes középiskolákban. Ezek a laptop és a tablet alternatívái lehetnek. A táblagép mellett szól egyébként az is, hogy a tárolása nagyon egyszerű, egy íróasztalban tökéletesen elfér.

A digitális taneszközök (hazánkban gyakori a középkategóriás Samsung és Lenovo tabletek alkalmazása) akkor működnek a legjobban, ha lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy olyan dolgokat tegyenek meg, amelyeket másképp nem csináltak volna. Például a tablet és a programok segítségével fejleszthetik a kreativitásukat. A hatékony online készülék teljesen átalakíthatja a hallgatók tanulási és a tanárok oktatási módját.

Otthoni tanuláshoz sem szükséges méregdrága okoskütyüt venni, teljesen jó lehet a Lenovo, Huawei, vagy a már említett Samsung márkák valamelyike, a lényeg, hogy a tablet jól teljesítsen, elég memória és tárhely legyen benne, amely nélkülözhetetlen a digitális tanuláshoz. A szülő akkor jár jól, ha WI-FI-s készüléket vásárol, így nem kell aggódnia az adatforgalom miatt, és ha mód van rá először nézze át a tabletet, milyen programokat vagy appokat kell telepíteni.


www.blikk.hu/eletmod/tech/tablet-laptop-es-applikaciok-a-digitalis-oktatasban/6c0vxjp

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?