ápr 21, 2019
11 Views
0 0

A médiaalakotmány kiforgatásával totális média cenzúrát vezetett be az álfüggetlen Jobbik-támogatott balmazújvárosi polgármester

Written by
A médiaalakotmány kiforgatásával totális média cenzúrát vezetett be az álfüggetlen Jobbik-támogatott balmazújvárosi polgármester

Levélben adott ki utasítást a Balmazújvárosi Televízió vezetőjének Hegedűs Tamás polgármester. Ebben a tavaly időközi választáson Márki-Zay Péter és a Jobbik támogatással városvezetői székben landoló álfüggetlen politikus arra kötelezi a helyi műsor-szolgáltatót, hogy minden egyes önkormányzatról szóló anyagot küldjenek el neki még az adásba kerülés előtt. Hegedűs a 2010-ben elfogadott médiaalkotmányt igyekszik úgy felhasználni, kiforgatni, hogy azt az újságírók, médiamunkások ellen tudja fordítani. Az nem zavarja, hogy ezzel a sajtószabadságot korlátozza és tulajdonképpen totális cenzúrát vezet be az általa irányított városban. Teszi ezt éppen azoknak a pártoknak és ellenzéki politikusoknak a támogatottjaként, akik naponta kiáltanak farkast, emlegetnek propagandát, ha jobboldali, kormánypárti médiáról van szó. 

A médiaalkotmány azt mondja ki, hogy a sajtónyilatkozatot az abban szereplőnek joga van megjelenés előtt áttekinteni, kizárólag azért, hogy ellenőrizhesse, hogy szavait nem forgatták-e ki, eltorzítva ezzel a nyilatkozatot. A jogszabály szerint kizárólag a nyilatkozatban szereplő, nyilatkozó személy kérheti ezt, és a közlést csak akkor tilthatja meg, ha nyilatkozatának tartalmát megváltoztatták, eltorzították, oly módon, hogy a végeredmény számára sérelmes. 

A rendelkezés tehát kifejezetten a nyilatkozatokra, interjúkra vonatkozik, nem pedig minden médiatartalomra és csak azt a személyt ruházza fel ellenőrzési joggal, aki az adott nyilatkozatot tette. 

A balmazújvárosi polgármester saját kívánalmai szerint értelmezte át a sajtószabadságról szóló 2010 évi jogszabály passzusát, “közlésre szánt nyilatkozat” kategóriába sorolva minden helyi televízióban megjelenő, önkormányzatról szóló anyagot. Legyen szó bármilyen önkormányzati tartalomról, eseményről, rendezvényről, az elkészült televíziós anyagot a Polgármesteri Hivatalnak kellene megküldeni, megmutatni. Bár konkrétan nem írja le, hogy kinek, a szövegezésből az következik, hogy neki. Azaz polgármesterként Hegedűs lépne a főcenzor szerepébe. 

Íme Hegedűs levele, “ukáza”:

Hegedűs Péternek nem ez az első botránya. Még az időközi választás kampányában bukott le, hogy az egyik balmazújvárosi sütöde dolgozói hónapokon át lopták a sajtot vendéglátóipari vállalkozásának. Hegedűs, aki készpénzzel, sörrel vagy egyéb árucikkel fizetett a pizzafeltétért, végül megtérítette a sütöde 600-700 ezer forintos kárát, így megúszva a komolyabb felelősségre vonást. 

Az alsónadrágban érlelt lopott sajt történetét ITT írtuk meg. 

Vezető kép: Facebook

(Visited 2 times, 1 visits today)
Article Categories:
pestisracok
banner

Leave a Comment