ápr 17, 2019
19 Views
0 0

Virágvasárnap a külhoni püspöki székhelyeken

Written by

2019. április 17., szerda | 14:14

Április 14-én, virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékezett az Egyház. Az alábbiakban a külhoni püspöki székhelyek virágvasárnapi liturgiáiról olvashatnak összefoglalót.

Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Barkaszenteléssel kezdődött a virágvasárnapi ünnepi liturgia a gyulafehérvári papnevelő intézetben. A szentmisét Jakubinyi György érsek mutatta be a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban. A passiót az intézet szemináriumának kórusa énekelte.

Fotó: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ

* * *

Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Nagyváradon a püspöki palota előtt barkaszenteléssel és a székesegyházba való bevonulással kezdődött a virágvasárnapi liturgia. A szentmisén a székesegyház Szent László kórusának előadásában hangzott el Urunk szenvedéstörténete, Kristófi János karnagy vezetésével.

Homíliájában Böcskei László megyéspüspök emlékeztetett, hogy a virágvasárnap latin neve, dominica in palmis a pálmára, a győzelem, a megdicsőülés jelére utal; ám e latin névnek van egy második része is: de passione Domini, ami a kínszenvedésre emlékeztet. „Amikor e kettőt együtt szemléljük, többet érthetünk meg virágvasárnap lényegéből” – hangsúlyozta a nagyváradi egyházmegye főpásztora. 

*

Délután diákok adtak elő passiójátékot a nagyváradi székesegyházban. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanulói – Zalder Éva Mária, Benedek Ramóna és Nyírő Szabolcs vezetésével – Az Úr életre kelve ismét, örökre él, s életre hív című misztériumjátékkal készültek a kereszténység legnagyobb ünnepére.

Este a székesegyház Szent Cecília gyermek- és felnőttkórusa adott koncertet, melyen Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater című műve, valamint Eszterházy Pál zeneművei hangzottak el.

Az est vendégművészei Cormoș Viktória szoprán és Lukács Annamária mezzoszoprán énekes voltak. Közreműködött Costin Éva és Székely Boglárka hegedűn, Vasile Vulturar mélyhegedűn, Ichim Beáta gordonkán, Seretoc Flaviu Emanuel nagybőgőn, Kribus Mónika zongorán.

A zenei esemény fő szervezője Oláh Gabriella székesegyházi kántor volt.

A teljes beszámolót ITT találják.

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

* * *

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Schönberger Jenő püspök, a szatmári egyházmegye főpásztora virágvasárnap a szatmárnémeti székesegyházban mutatta be az ünnepi szentmisét. Krisztus szenvedéstörténetét a székesegyház kórusa előadásában hallhatták a hívek.

A főpásztor arra buzdított, hogy Krisztussal együtt haladjunk és éljük át, hogy nincs nagyobb és megtisztelőbb feladat, mint teljesíteni az Atya akaratát: „Ha most Jézus nyomába lépünk, mi is az Atya akaratát teljesítjük. Engedjük, hogy az események sodrában megtisztuljon a lelkünk és erősödjön az akaratunk.”

A hagyományoknak megfelelően a püspöki szentmisével egy időben vonult a szatmárnémeti neokatekumenális közösség a székesegyház plébániájától a zárdatemplomig, ahol az ünnepi szentmisében a katekumenek a közösség előtt vallották meg hitüket.

A teljes beszámolót ITT olvashatják.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

* * *

Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Pál József Csaba megyéspüspök Wonerth László temesvár-szabadfalui plébános, Tamáskó Péter Pál nyugalmazott lelkipásztor, továbbá három vietnámi származású, Budapestről érkezett szerzetes koncelebrálásával mutatta be virágvasárnap az ünnepi szentmisét temesvár-szabadfalui templomban.

Nguyen Hai Ly Jakab szalézi misszionárius lelkipásztor, valamint Phamdinh Ngoc József és Tran Van Ngu József jezsuita teológushallgatók Wonerth László plébános meghívására érkeztek Temesvárra, hogy az itt dolgozó és szentmisére a szabadfalui templomba járó vietnámi vendégmunkásokat felkészítsék a húsvét ünnepére. A hazájuktól távol élő fiataloknak így lehetőségük nyílt anyanyelvükön tartott lelkigyakorlaton részt venni és elvégezni a szentgyónást.

A virágvasárnapi szentmisén mondott homíliájában a főpásztor a Megváltó önfeláldozó szeretetére irányította a hívek figyelmét, ugyanakkor hangsúlyozta: lélekben szabad ember az, akit nem a harag, a bosszúvágy és a gyűlölet, hanem a szeretet és a megbocsátás irányít.

A szentmise végén Wonerth László plébános kérésére Pál József Csaba megáldotta azt a tizenkét zsákocska földet, amely az egyházközséget alkotó filiákból származik. Ez a föld fogja táplálni az „Eucharisztia fáját”, amelyet nagycsütörtök délutánján elültetnek el a szabadfalui templomkertben, és amely arra figyelmeztet, hogy Jézus Krisztus mindig jelen van a közösségben.

A beszámoló teljes terjedelmében ITT olvasható.

Fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye


Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?

christus-vivit-iii-resz-karikaturak-helyett-sokszinu-kereses

Christus vivit – III. rész: Karikatúrák helyett sokszínű keresés

Április 2-án a Szentszék Sajtótermében bemutatták Ferenc pápa „Christus vivit” (Krisztus él) kezdetű, fiataloknak szóló apostoli buzdítását, melynek ismertetésére Görföl Tibort, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola oktatóját kértük fel. Elemzését több részben adjuk közre.

14:04

viragvasarnap-unneplese-puspoki-szekhelyeken

2019. április 16., kedd

(Visited 2 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Leave a Comment