máj 23, 2020
2 Views
0 0

Kína: megszűnik az egyik legrégebbi klub, a Liaoning FC

Written by

Anyagi okok miatt megszűnik az egyik legrégebbi kínai labdarúgóklub, a Liaoning FC, amely legutóbb a másodosztályban szerepelt.

A kínai szövetség szombaton jelentette be, hogy az együttes egyik bajnoki osztályban sem indulhat el.
Az 1953-ban alapított Liaoning FC nyolcszoros bajnok, kétszeres kupagyőztes, az ázsiai Bajnokok Ligája elődjében 1990-ben arany-, 1991-ben pedig ezüstérmes volt. A csapatot vezetőedzőként 2003-ban a bolgár Dimitar Penev, 2008-ban pedig a német Werner Lorant irányította.

A kínai szövetség további tíz klubtól tagadta meg a licencet a következő idényre fizetési hátralékok miatt, másik öt csapat pedig anyagi okok miatt egyik profi osztályban sem indul el. Utóbbi csoportba tartozik a – legutóbb még élvonalbeli – Tiencsin Tienhaj is, amely szintén megszűnik.

„Klubjaink alig tudnak fenntartható fejlődést elérni. A tulajdonosok sokat fektettek be, de kevés bevételre tettek szert, és ez káros lehet a kínai futball számára” – mondta Csen Hszü-jüan, a szövetség elnöke.
Hozzátette, reményei szerint a klubok a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a hosszú távú tervezésre és az észszerű irányításra.

Az élvonalban a következő szezonban is 16 csapat szerepel majd, a másodosztályt viszont 16-ról 18 csapatosra bővítik. Az idény február 22-én kezdődött volna, de erre a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség. A rajt új céldátumát egyelőre nem közölték.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
nemzetisport
banner

Leave a Comment