máj 23, 2020
1 Views
0 0

Kis-Benedek József: koránt sem lefutott ügy Donald Trump döntése

Written by

A Nyitott Égbolt megállapodás az 1975-ben elkezdett helsinki folyamat része, egy bizalomerősítő intézkedés, ebből fakadóan elsősorban politikai jelentőséggel bír – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Kis-Benedek József. A 2002-ben elfogadott egyezmény lényege, hogy a megállapodás révén a feleknek – jelenleg 35 állam – biztosítaniuk kell egymás számára, hogy katonai repülőgépek adott objektumok fölött repülést hajthassanak végre, a látottakat pedig rögzíthessék, akár éjjellátó berendezéssel szerelt kamerákkal, fényképezőképekkel. Ebbe beleértendők az adott ország legkényesebb területei is – tette hozzá a szakember, aki szerint a Nyitott Égbolt elsősorban azon országok számára fontos, köztük a kelet-európai térség államai, amelyek között a viszony nem kifejezetten jó.

A Trump-adminisztráció mostani lépése nem egyedülálló, egy folyamat a része, mint például a Középhatótávolságú Nukleáris Erőkről szóló Egyezmény tavalyi felmondása. Jövőre jár le a START rakétákra vonatkozó szerződés hatálya, ami hasonló sorsra juthat.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint érthető Donald Trump véleménye, miszerint a Nyitott Égboltra nincs különösebb szükség, legalábbis amerikai szempontból, főként azért, mert az általa nyert információk manapság az űrből is begyűjthetők. Az indokok között szerepel továbbá, hogy Oroszország többször is megsértette a megállapodást, és nem engedélyezte kényes területek fölött a berepülést. Vagyis

a szerződés felmondása alapvetően az amerikai–orosz bizalomvesztésből fakad

– fogalmazott a szakértő.

Kis-Benedek József meglátása szerint a Nyitott Égbolt felmondása valós veszéllyel nem jár, kizárólag politikai jelentőséggel bír: egy bizalomerősítő intézkedés megszűnik. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta: hat hónapos türelmi időszak van, és nem tudni pontosan, hogy mit értett Donald Trump azalatt:

„ha az oroszok betartják a szabályokat, akkor ebből még vissza lehet lépni.”

Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy az Egyesült Államokban választások lesznek novemberben, aminek a kimenetele nem látszik – jegyezte meg az egyetemi tanár, arra is emlékeztetve, hogy a demokrata oldalon, de még a republikánusok között sem mindenki támogatja a Trump-féle ötletet.

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Leave a Comment