máj 23, 2020
2 Views
0 0

Húsz ország, ahol már szinte legyőzték a koronavírust

Written by

A koronavírus-járvány gyorsan végigsöpört a világon, ma már szinte egyáltalán nincs olyan ország, ahol nem jelent meg, sőt sok helyen – így Magyarországon is – már csökkenőben van a terjedési sebessége. Van, ahol már gyakorlatilag teljesen visszaszorították a járvány első hullámát az elmúlt két hónapban. A Portfolio összegyűjtötte a világ azon – nem miniállam – országait, ahol az elmúlt hét átlagában 10 alá szorult be az új esetek száma a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa alapján.

Európa

Görögországban márciusban még nagyon bizonytalan volt a helyzet, félő volt, hogy az olaszok és spanyolok sorsára jut az ország, májusban viszont már tartós csökkenést láthatunk, az elmúlt héten pedig végig 10 alatt volt a napi új esetek száma.

Albániában és Montenegróban az egész járvány idején 50 alatt volt az új megbetegedések száma, ez még lakosságarányosan is nagyon alacsony.

Cipruson volt egy meredek emelkedés márciusban, de még így is csak 58 fő volt az egy nap alatt észlelt megbetegedések száma.

Szlovákia a legszigorúbbak és a leggyorsabbak között volt az intézkedéseket illetően, a maszkviselés a járvány megjelenésétől kezdve kötelező volt a köztereken, az utóbbi hetekben pedig a tesztelések is felpörögtek, a halálozási arány rendkívül alacsony. Az elmúlt hetekben egyre gyakoribb volt, hogy nem találtak fertőzöttet az országban.

Szlovénia és Horvátország tartósan 10 alatt van már két hete, az elmúlt héten már legtöbbször 0 és 5 között volt a napi új fertőzöttek száma.

Izlandon márciusban és április elején is relatíve magas volt a napi esetek száma, de április meredek esést hozott. Májusban már az számított ritkaságnak, ha egyáltalán találtak 1-2 új esetet.

Észtország szintén tartósan 10 alatt volt a május folyamán.

Lettországban még könnyen lehet, hogy a következő napokban is jelentenek 10 fölötti eseteket.

Óceánia

Új-Zélandon május 10. óta majdnem minden nap 0 volt az új esetek száma, a május 19-i 4 új eset már kiugrónak számít. Ott is gyorsan hozták meg a szigorú intézkedéseket, emellett a tesztelésekkel az esetek izolálását tudták elérni, de a földrajzi adottságok is a segítségükre voltak.

Ázsia

Thaiföldön úgy tűnt, hogy a járvány megállíthatatlanná válik, de az utóbbi napokban 0 és 3 között volt a napi esetek száma.

Mongólia is kevés az eset, de felmerül az adatok megbízhatatlansága, emellett elképesztően ritkán lakott ország, egy négyzetkilométerre mindössze 2 fő jut.

Vietnámban és Burmában végig nagyon alacsony volt az új esetek száma, alig volt olyan nap, hogy 10 fölött volt, a Kínával való hosszú szárazföldi határ miatt ez nagy sikernek tekinthető.

Amerika

Észak-Amerika ma az egyik leginkább fertőzött terület, de három országban találtunk az elmúlt hét átlagában 10 alatti napi esetszámokat: Costa Rica, Jamaica és Kuba.

Dél-Amerika új gócpontnak számít, Brazíliában egyelőre kilátástalan a helyzet, de Chilében is gyors a járvány terjedése. Uruguayban viszont májusban végig 10 körül vagy az alatt volt a napi új esetek száma. Paraguayban is egy kiugró napot leszámítva az elmúlt héten 10 alatt volt az új esetek száma.

Afrika

Afrikában a legtöbb országban gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyi beteg van, és a járványgörbék is sok helyen értelmezhetetlenek. Két országban az elmúlt időszakban tartósan 10 alatt volt az új esetek száma: ez Niger és Tunézia.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Külföld
banner

Leave a Comment