máj 15, 2019
8 Views
0 0

Gólyahorrorra derült fény Mikepércsen

Written by

Még húsvétkor kapott bejelentést a rendőröktől a Hortobágyi Madárkórház és az E.ON arról, hogy a mikepércsi templom szomszédságában egy villanypózna tetején álló fészekben gólyatetem hever.

Konyhás István, a kórház munkatársa a Hajdú-Bihari Naplónak elmondta, első látásra egyértelmű volt, hogy nem az áram végzett a madárral, ezt a későbbi vizsgálatok is megerősítették.

Amikor a fészek öt tojását kimentették, az elpusztult gólya még ott maradt társát folyamatosan támadták a szomszédos gólyák, ezért azt feltételezik, azok lehettek a “családfő” gyilkosai. A feltételezést a boncolás eredményei megerősítették.

Mint a lap összeállításából kiderül, nem ismeretlen az a tény, hogy a fehér gólyák próbálják szabályozni a szaporulatot a fészkelésükkor. Ennek legismertebb módja, hogy a kikelt fiókákból a leggyengébbeket kilökik, ha nem elég a táplálék a teljes fészekalj felnevelésére. Egyfajta természetes állományszabályozás lehet az is, hogy ha az annyira száraz, táplálékban szegény tavaszon, mint az idei, akár a fajtársaikat is megpróbálják eltántorítani a szaporulat kiköltésétől vagy felnevelésétől.

Nyitókép: MTI

(Visited 2 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Infostart.hu · Tudomány
banner

Leave a Comment