máj 23, 2020
2 Views
0 0

Jöhet az EU-s gigahitel, megszületett a magyar állami garancia

Written by

A hitelt a koronavírus-járvány miatt felmerülő szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatok mérséklésére lehet majd lehívni. Az Európai Unió Tanácsa május 19-én fogadott el rendeletet a szükséghelyzeti az ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről, amelynek keretében 100 milliárd euró összegű kölcsönt vehetnek fel a tagállamok kedvező feltételekkel.

A hitellel a tagállamok uniós pénzügyi támogatást igényelhetnek olyan állami kiadások megemelkedésének finanszírozásához, amelyek a járvány ellen hozott nemzeti intézkedések nyomán merültek fel. Ilyenek például a csökkentett munkaidős rendszerek és az ahhoz hasonló – többek között az önálló vállalkozóknak biztosított – intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

Az Index szerint azért, hogy a tagállamok kedvező feltételekkel kaphassák a támogatást az Európai Bizottság forrást gyűjt majd a nemzetközi tőkepiacokon. Az eszközhöz kapcsolódó hiteleket az uniós költségvetésből és a tagállamok által az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányának megfelelően nyújtott garanciákból fogják fedezni – az ehhez való magyar hozzájárulásról szól a friss kormányrendelet. Ha a többi uniós tagállam is így tesz, akkor folyósítható lesz Magyarország számára is uniós kölcsön. A garanciák teljes összege 25 milliárd euró lesz.

Forrás: http://hvg.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
hvg.hu
banner

Leave a Comment