ápr 24, 2019
36 Views
0 0

Zlarin az első horvát műanyagmentes sziget

Written by

2019. április 25. 0:46

Zlarin az első horvát műanyagmentes sziget

Az európai egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv által vezérelve, a horvátországi Zlarin-sziget helyi aktivistáinak egy csoportja azzal az ötlettel állt elő, hogy Zlarin az egyszer használatos műanyagoktól mentes szigetté váljon. Megnyerték a legjobb innovatív megoldások versenyét, amelyek segítenek megakadályozni az Adriai-tenger műanyaghulladékok által okozott további szennyeződését.

Néhány hónappal ezután a vízió kezdett valósággá válni, amikor minden üzlet, étterem, nem kormányzati szervezet és helyi hatóság aláírta a nyilatkozatot, hogy az összes eldobható műanyagot környezetbarát megoldással helyettesíti, hogy hozzájárul a műanyag szennyezés megállításához.

Zero Waste Croatia Network, a horvátországi legjobb gyakorlatokat összegyűjtő és támogató hálózat gratulál Zlarin szigetének és valamennyi aktivistának, aki hozzájárult ehhez a nagy és jelentőségteljes sikerhez.

„A nemzetközi műanyagmentes mozgalom – Break Free From Plastic – tagjaként gratulálunk Zlarin szigetének!  Sok erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy erős és motiváló uniós jogszabályokat alkossunk a műanyagszennyezés megállításához, és nem sokkal ezután máris konkrét eredmények születtek Horvátországban. Zlarin az első, és remélhetőleg további számos sziget és önkormányzat fogja követni! ”- mondja Marko Košak, a Zero Waste Croatia Network koordinátora és a nemzetközi műanyagmentes mozgalom – Break Free From Plastic – tagja.

“A célunk nem az, hogy egyszerűen lecseréljünk minden egyszer használatos műanyagot egy másik, környezetbarátabb anyagból készült egyszeri felhasználású termékre. Célunk, hogy újra elkezdjük használni az újrafelhasználható tárgyakat – vászon bevásárló táskák, műanyag palackok helyett üveg palackok, palackozott víz helyett csapviz stb. A műanyag poharakat és evőeszközöket fenntarthatóbb megoldásokkal kell helyettesíteni, és a szívószálakat teljes mértékben ki kell vonni a forgalomból”- mondja Ana Elizabeta Robb Zlarinból, a sikeres projekt egyik kezdeményezője.

A döntő lépés után Zlarin nem áll meg.

„Már találkoztunk a helyi aktivistákkal és elterveztük a következő lépéseket a sziget életminőségének javítására. A horvát Környezetvédelmi Minisztérium nem sokat tesz annak érdekében, hogy megállítsa a műanyagszennyezést, ezért alulról felfelé gyakorolunk nyomást. A Zlarinhoz hasonló nulla hulladék településeinkkel és műanyagmentes szigeteinkkel a helyes úton haladunk, hogy a társadalmunkat és környezetünket jobb élőhellyé tegyük ”- mondja Marko Košak.

Forrás: https://zelena-akcija.hr/
Fordította: Bentamra Csaba HUMUSZ

http://greenfo.hu/hirek/2019/04/25/zlarin-az-elso-horvat-muanyagmentes-sziget?referrer=rss

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
greenfo
banner

Leave a Comment