máj 23, 2020
2 Views
0 0

Magyar kereskedőkhöz is jutott a szalmonellás lengyel csirkemájból

Written by

De a magyar boltokba szerencsére már nem került ki, a Nébih időben lépett, jelenleg is zajlik az eljárás.

Szalmonellával fertőzött baromfitermékeket terítettek az Európai Unió piacán a lengyelek, és mint kiderült, két magyar kereskedőhöz is jutott a szalmonellás csirkemájból – tudta meg a Magyar Nemzet. A Nébih szakemberei azonnal intézkedtek, az eljárás jelenleg is folyamatban van.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül kapott jelzést a fertőzött lengyel baromfiáruról, és azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, írja a lap. A hatóságtól megtudták: a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki. A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van.

A hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett: három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek.

A Nébih élelmiszerlánc-biztonsági laboratóriuma kockázatelemzésen alapuló monitoringvizsgálatokat is végez. Az elmúlt évben a Lengyelországból származó baromfitermékeket öt alkalommal tesztelték szalmonellafertőzöttségre. A vizsgálat mind az öt esetben negatív eredménnyel zárult.

A hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai uniós jogszabályok szerint a friss húsokban csak bizonyos szalmonellafajok jelenléte tiltott, míg más fajok megengedettek. Ezért is fontos a feldolgozás során a higiéniai szabályok betartása a háztartásokban – írja a Magyar Nemzet.

Kiemelt kép: illusztráció, Mohos Márton / 24.hu

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/05/23/szalmonella-hus-csirkemaj-lengyelorszag-unio-nebih/

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu · Gazdaság
banner

Leave a Comment