máj 23, 2020
4 Views
0 0

Egészségügy koronavírus után: Pintér Sándor államosításban gondolkodik

Written by

A napokban a Portfolio is beszámolt arról, hogy egyre több jel utal arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter készül valamire az egészségügyben. A Medical Online szombat esti cikkében, több, független forrásból származó értesülései alapján azt írta, hogy a tárcavezető szerint 

üdvös lenne államosítani a háziorvosi ellátást, mivel a Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok.

A lap is megjegyzi, hogy Pintér Sándor lett egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, aki mint ismeretes, a miniszterelnök helyettese. 

Szombaton a Magyar Orvosi Kamara elnöke is nyilatkozott a kormány szándékairól. Kincses Gyula azt mondta, hogy belügyminiszter és az EMMI munkacsoportjai konzultációkba kezdtek az egészségügy fontos szereplőivel, ami arra utal, hogy a kormány erősebb beavatkozásra készül az egészségügyben.

A Medical Online azt is felidézi, hogy visszanyúl a két világháború közötti időkhöz, amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az egészségügyi ágazat irányítása. Fontos kérdés lehet, hogy a háziorvosokat hogyan kárpótolják a háziorvosokat a praxisjogukért.

A lap azt is megjegyzi, hogy nagyon valószínű, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok az államosítást követően azonnal hátrahagyják a körzeteket. Kérdés az is, hogy hogyan reagál az ötletre az a fiatalabb generáció. A fiatalok közül sokan egyébként éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól – emlékeztet a portál.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) az operatív törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2020. május 16-án. Az asztalnál Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b3), Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője (b4) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b5). Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Leave a Comment