máj 23, 2020
0 Views
0 0

Operatív törzs: 990 idősotthont már fertőtlenítettek – cikkünk frissül

Written by

35 fővel, 3713-ra emelkedett a Magyarországon regisztrált koronavírusosok száma, közülük az elmúlt huszonnégy órában 6-an meghaltak, így az elhunytak száma már 482 fő. Jó hír viszont, hogy a gyógyultak száma (1655) meghaladta az aktív esetszámot (1576), a betegek közül viszont 21-en még mindig súlyos állapotban vannak. Az operatív törzs e számok ismeretében tartotta meg szombaton is szokásos tájékoztatóját.

Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes a tájékoztatón elmondta, a honvédok őrzik Magyarország biztonságát. Beszámolt arról, a katonák már több mint 990 idősotthon fertőtlenítését hajtották végre.

Idézte Orbán Viktort, aki bejelentette a közfoglalkoztatotti létszámkeret kétszeresére növelését és a honvédségi intenzív toborzását.

Erről részleteket is elárult:

  • 18 és 55 éves jelentkezőket várnak, akik elveszítették a munkájukat és vállalnak egy hat hónapos kiképzést, a lakóhelyükhöz minél közelebb.
  • Jelentkezni a toborzóirodáknál és a kormányhivatalokban lehet, erkölcsi bizonyítvánnyal.
  • A hathónapos kiképzés napi 8 órás, a szombatok, a vasárnapok és az ünnepnapok szabadok, az étkezés és az utazás ingyenes,
  • a kiképzés vége eskütétel, utána bárki elmehet, ha szeretne, de folytathatja egy újabb 6 hónapos kiképzéssel, szerződéssel.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője a tájékoztatón elmondta, nő a fertőzöttek létszáma, de ő is rögzítette, hogy a gyógyultak száma már magasabb az aktív fertőzöttszámnál.7

A határátkelőkön kiegyensúlyozott a forgalom, további 5 határátkelőt nyitottak meg, a tranzitforgalom pedig további nyitásra számíthat a jövő héttől.

Új szabály, hogy magyarok Ausztriából beléphetnek az országba úgy, hogy négy napnál nem régebbi PCR-teszteredményük (negatív) van.

Az applikációs távellenőrzéssel kapcsolatban elmondta, 948-an használják a mobilos alkalmazást. Az elmúlt 24 órában már csak 239 alkalommal kellett ellenőrizni, hogy otthon mindenki betartja-e a hatósági házi karantén szabályait.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta, mivel kezelik most a betegeket: ezek özül egyik a favipiravir, ami közepesen súlyos betegek számára alkalmas gyógyszer, hamarabb tűnik el a szervezetből a gyógyszer. Hátránya, hogy nagy mennyiségben kell beszedni, és várandósok nem használhatják.

Közölte, három oltóanyag-kísérlet zajlik, az egyik nagyon ígéretes.

Jelezte, bár furcsa lesz idén a szabadságolás, kiváló szállodák vannak, ahol be kell majd tartani a másfél méteres távolságot és nem lesz svédasztal sem.

Kérdések

– A kubai kormány egy más betegséghez használt gyógyszert alkalmaz, mi erről a véleményük?

– Elképzelhető, hogy a súlyos eseteken segít.

– 21-en vannak lélegeztetőgépen, milyen állapotban vannak?

– Már a kezdetek óta jellemző, hogy lélegeztetőgépre idős, krónikus betegek kerülnek. De nekik is jó a gyógyulási esélyük.

– Az osztrák lazítással hányan élnek?

– Egyelőre nagyon kevesen. Egyelőre a mentesítési kérelmet többen nyújtják be, mint ahányan PCR-teszteredménnyel a határon jelentkeznek.

– Mit javasolnak a légúti beteg óvodások szüleinek?

– Maradjanak otthon a gyermekek. Az asztmások is.

– Ausztriából mikor lesz további könnyítés?

– Tárgyalnak a felek. A kormány azonnal rendeletet fog alkotni, amint lehetséges.

Cikkünk frissül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Leave a Comment