máj 23, 2020
3 Views
0 0

Egyetemi körkép: csak nagyon lassan nyitják ki a kapukat

Written by

Óvatos a nyitás, csak bizonyos esetekben fogadják a hallgatókat, a kesztyű és a maszk viselése pedig kötelező. A jogszabályok szerint már nem tilos az egyetemek látogatása, de a normál munkarend még sehol nem állt vissza.

Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár úgy értékelt a Magyar Nemzetnek: gyorsan és hatékonyan igazodott a magyar felsőoktatás az új körülményekhez és a távolléti oktatás bevezetésével mindenhol lehetővé tették, hogy a hallgatók sikeresen fejezhessék be tanulmányaikat.

A rektorok saját hatásközben dönthetnek a tanulmányi rendről, a többség egyelőre marad a szemeszter online lezárása mellett, de sok helyen a végzősöknek be kell menniük az egyetemre. A lap országos körképe:

 • A Pécsi Tudományegyetemen úgy döntött a vezetés, hogy a legszükségesebb esetektől eltekintve online térben valósítják meg a számonkéréseket, csak a távoktatásban nem megvalósítható speciális gyakorlatokat szervezik meg.
 • Fenntartja a digitális munkarendet a Dunaújvárosi Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem is, augusztus végéig lehetőséget biztosítanak a járvány miatt elmaradt gyakorlati és laborfoglalkozások pótlására. A szakdolgozat védése online zajlik, a szakmai záróvizsga-felelet viszont személyesen is történhet.
 • A Neumann János Egyetemen érvényben marad a látogatási tilalom, itt a számonkérések többségét és a tanulmányi ügyintézést is elektronikusan bonyolítják. A személyes jelenlétet igénylő záróvizsgák szűkített létszámú bizottság előtt, megfelelő védőfelszerelések használata és távolságtartás mellett történhet meg.
 • A kollégiumzár miatt marad a távoktatás a Miskolci Egyetemen is.
 • A Nyíregyházi Egyetem ugyancsak az online vizsgákat preferálja. Személyes megjelenés csak maszk, kesztyű, fertőtlenítőszer használata mellett engedélyezett.
 • A Szegedi Tudományegyetemen minden vizsga online zajlik, néhány laborigényes, például gyógyszerészeti számonkérés kivételével.
 • A Pannon Egyetem és a Soproni Egyetem csak a végzősök záróvizsgáit engedélyezi személyesen megtartani. A belépést csak egyedi kérelemre engedélyezik, például azoknak, akik a diplomájukat szeretnék átvenni vagy speciális kutatási tevékenységet végeznek. A maszk viselése kötelező.
 • A Semmelweis Egyetemen a végzős évfolyamon kötelezővé teszik a személyes megjelenést valamennyi karon. Távolmaradás csak rektori engedéllyel lehetséges, de a magasabb kockázati csoportba tartozó egyetemisták csak negatív PCR-eredmény után léphetnek be az intézmény területére.
 • Az Állatorvostudományi Egyetemre a külföldi diákok csak tesztelést követően, a járványügyi intézkedések szigorú betartásával (távolságtartás, szájmaszk) léphetnek be. A manualitást igénylő gyakorlatokat átcsoportosították az őszi félévre.
 • Lehetővé teszik az intézmények látogatását a Corvinus Egyetemen is, ahol az alsóbb évesek elektronikusan, a végzősök viszont személyesen adhatnak számot tudásukról.
 • A Kaposvári Egyetemen vizsgákat jellemzően online tartják, de egyedi elbírálás alapján folytathatók a szakmai gyakorlatok, heti két alkalommal kinyit a tanulmányi osztály, és elindulnak az egyetemi könyvtár alapvető szolgáltatásai is. A látogatók kizárólag maszkban és kesztyűben léphetnek be a könyvtárba.
 • A Testnevelési Egyetem digitális munkarendben zárja a szemesztert, ám a rektor utasítása szerint ezekben a napokban fokozatosan visszaáll a normál munkavégzés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Leave a Comment