máj 24, 2020
4 Views
0 0

Rendszerváltó képviselők mondják el, mit csinálnának másképp, mint 30 éve

Written by

Harminc éve alakult meg az első szabadon választott országgyűlés és kormány. Ebből az alkalomból kérdezte a Hetek párhuzamos interjúban a rendszerváltás két szereplőjét és közeli szemtanúját arról, mit látnak a fordulat legnagyobb eredményeinek és hiányosságainak. A Hetek cikke.

Mészáros István László a Heteknek adott interjúban arról beszélt, hogy a 1989 őszén, a négyigenes népszavazás után érezte, hogy a pártállamból demokrácia lett. Hack Péter elmondása szerint mindig csak egy lépésben mertek előre gondolkodni, igazán optimista pedig csak 1990. május 2-a után lett, amikor megalakult az új parlament.

Mészáros István László szerint a független politikai csoportok szerveződése is jelenthetett egy fordulópontot. „Az ellenzéki szervezkedésnek végül szabad utat engedtek, amikor 1989 elején az akkori mércével egészen elfogadható törvényt alkottak az egyesülési és a gyülekezési jogról” – mondta az ügyvéd. Hack Péter is hasonlóan látja, a jogász szerint a nagy utcai tüntetéseknek is fontos szerepük volt, példaként hozta a bős-nagymarosi vízierőmű és az erdélyi falurombolások elleni demonstrációkat. Hack kiemelte a négyigenes népszavazást, amely szerinte valódi demokratikus legitimációt adott a fordulatnak, amelyet az 1990. tavaszi parlamenti választás megerősített.

Mészáros István László és Hack Péter is fiatal jogászként kerültek be a politikába. A Szabad Demokraták Szövetségének megalakulásától Mészáros 1999-ig, Hack 2002-ig volt a tagja. Hack Péter szerint az SZDSZ 1989-90-es helyzetére rendszerint rávetítik a 2003-2006 körüli filozófiáját, pedig a rendszerváltás éveiben a radikális liberális párt a Fidesz volt, hozzájuk képest az SZDSZ kifejezetten jobbra helyezkedett el.

Hack Péter személyes munkájából arra emlékszik vissza a legszívesebben, amikor Mészárossal együtt szerepet vállaltak a vallás és lelkiismereti szabadságról szóló 1990. évi IV. törvény előkészítésében. Mészáros szintén ezt a törvény előkészítését említette meg, illetve az egyházfinanszírozási törvény megalkotásában való részvételét. Hack számára az ügynöktörvény és az igazságtétel elmaradása fájó pont, ezt másként csinálná, valamint sajnálja, hogy a privatizáció kérdésében hitt azoknak, akik azt mondták, hogy a legfontosabb a gyors lebonyolítás, hiszen emiatt rövid idő alatt egymillió munkahely szűnt meg. Mészáros István László szintén az ügynökakták feltárását, valamint a kommunista rendszer bűneiben részesek felelősségre vonását csinálná másként, és ő is sajnálja, hogy a privatizációs politika formálását ráhagyták „az azt fetisizáló szakemberekre”.

Nincs hiányérzetem – ezt válaszolta arra a kérdésre Hack Péter, hogy van-e nosztalgiájuk a parlament iránt. Az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára úgy érzi, azzal, amit most csinál, több jót tehet az országért, mint képviselőként tett volna a mai politikai helyzetben. „Az SZDSZ-t ma érő szidalmakban az zavar, hogy csupa olyasmit emlegetnek, amelyekkel annak idején én magam sem értettem egyet. 12 évig voltam az SZDSZ-ben, 2002-ben távoztam, nemcsak a politikából, hanem a pártból is. Azóta 18 év elmúlt, de még mindig volt SZDSZ-es képviselőként emlegetnek. Erre azonban rávetítik azokat a dolgokat is, amelyeket akkor követtek el, amikor én már a közelükben sem voltam” – mondta Hack.

Mészáros István László is kritikusa annak, amivé „az SZDSZ az MSZP mellé csatlakozva, majd ultraliberálissá válásával lett”. Az ügyvéd szerint az utódpárttal való összebútorozástól fogva visszafordíthatatlanná vált a romlás, ezért is szálltam ki 1998 után a pártpolitikából. „Az SZDSZ főszereplésével kiküzdött négyigenes népszavazás nélkül parlamenti demokrácia helyett egy elnöki rendszer jött volna létre, kapásból szocialista kézben. Az MDF–SZDSZ „paktum” nélkül kormányozhatatlan lett volna az ország” – fogalmazott Mészáros.

A teljes interjút a Hetekben olvashatja el.

atv.hu/ Hetek

Ajánlom http://www.atv.hu/belfold/20200522-rendszervalto-kepviselok-mondjak-el-mit-csinalnanak-maskepp-mint-30-eve

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Leave a Comment