máj 23, 2020
3 Views
0 0

Szeptember közepén indulhat a színházi évad

Written by

Elindulhat a színházi évad szeptember közepén, legalábbis erre számít a Magyar Teátrumi Társaság. A szervezet titkára híradónknak azt mondta: már ajánlásaikat is megfogalmazták az újranyitással kapcsolatban, ugyanakkor azt is hozzátette: nagyon figyelni kell arra, nehogy túl hamar zökkenjenek vissza a régi kerékvágásba, mert azzal újra felpöröghet a koronavírus-fertőzöttek száma.

Majdnem egy évvel ezelőtt mondta ezt Venyige Sándor a Veres 1 Színház igazgatója, aki akkor a nyári játszóhelyszínüket mutatta meg híradónknak.

Most Skypeon beszélgettünk, arról, hogy vajon tele lesz e a nézőtér ezen a nyáron. Egy rendes évadban ilyenkorra ugyanis már eladtak 7-8 ezer jegyet, most 600nál tartanak, és bár jelenleg nem árulják a jegyeket, arról még nem mondtak le, hogy nemsokára a közönség elé léphetnek.

“Az államtitkárság közeli zuhanyhíradó arról számol be folyamatosan, hogy valahogy el szeretnék engedni. Tehát azt meg szeretnék oldani, hogy valamilyen létszám limittel, távolságtartó limittel elinduljon a nyári szabadtéri színházaknak a játszási lehetősége. Az utolsó pillanatig kitartunk ez még kb. két hét” – nyilatkozta Venyige.

Náluk egyébként jövő héten indul a próbafolyamat, ám előtte mindenkin elvégzik a koronavírus tesztet.

Úgy tűnik, hogy a fővárosban is kezd körvonalazódni mikor kezdhetnek próbálni a színházak. A Magyar Teátrumi Társaság titkára elmondta, hogy az újranyitással kapcsolatban már megfogalmazták ajánlásaikat, amelyeket eljuttatnak a színházaknak, és a kulturális kormányzatnak is.

“Most a művészeti titkárok az októberi novemberi programokat próbálják összeilleszteni ebből az következik hogy mi arra számítunk hogy legkésőbb szeptember közepén el lehet kezdeni a színházakban játszani. Szeptember 11-ére szeretnénk, hogyha az országos színházi évad nyitó megvalósulna és szeptember 11-e után már lehessen a régi körülmények között játszani a színházakban.” – fogalmazott Szabó László titkár.

Ez azért is lenne jó, mert sok színházi dolgozó megélhetése a tét. A kulturáért felelős főpolgármester-helyettes levelet írt a Magyar Művészeti Akadémiának, mert szerinte két hónap alatt egyetlen forint állami támogatás sem jutott a művészeknek.

“A Magyar Művészeti Akadémia tetszhalott állapotban sunnyog és azt gondolja ha senki nem firtatja hogy mire van náluk az a 10 milliárd forintnyi közpénz akkor senki nem is veszi észre hogy semmit nem tesznek ez felháborító.” – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Kerestük a Magyar Művészeti Akadémiát az ügyben, adásunkig nem kaptunk választ.

Közben ma a miniszterelnök meghívására a Karmelita kolostorban megtartotta soron következő ülését a Nemzeti Kulturális Tanács, amelynek elnöke a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A testület tizenhét kultúrstratégiai intézmény vezetőjéből áll, szerintük Magyarországon elkezdődött a visszatérés a normális élethez, a szakemberek felhívását azonban komolyan kell venni, akik figyelmeztetnek, hogy a veszély nem szűnt meg.

Ajánlom http://www.atv.hu/belfold/20200524-szeptember-kozepen-indulhat-a-szinhazi-evad

(Visited 1 times, 1 visits today)
Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Leave a Comment