ápr 30, 2019
30 Views
0 0

Ilyen hónap még nem volt Amerikában

Written by

2019 lehet az első hónap az Egyesült Államok történetében, amikor az elektromosság túlnyomó részét megújuló, és nem szén alapú energiaforrások segítségével hozták létre – számol be az IFLScience. Az Energia-gazdaságtani és Pénzügyi Elemzési Intézet (IEEFA) számításai szerint a hónapban az alternatív energiaforrásokkal naponta 2,322 millió megawattóra fogyasztást biztosítottak, míg a szén alapú energiaforrásokkal csupán 1,997 millió megawattórát.

A szakértők úgy vélik, hogy májusban szintén a megújuló energiaforrások fognak győzni.

Ed Markey szenátor szerint az ország történelme során először bizonyosodhatnak meg arról, hogy elég szél- és naperőművük van ahhoz, hogy felülmúlják a szént a termelésben.

Before sunrise solar power plants

Fotó: iStock

Fontos kiemelni, hogy az eredményben nagy szerepet játszanak a szezonális tényezők: a hidegebb hónapokban például többet használják a szénerőműveket, a napsütéses órák növekedésével pedig a napelemek által előállított energia mennyisége is emelkedik. Az Egyesült Államokban ráadásul továbbra is magas a természetes gáz használatának aránya, még ha a szén egyre jobban vissza is szorul.

Ennek ellenére, ha az IEEFA számításai beigazolódnak, az valóban komoly áttörésnek tekinthető. A szervezet szerint a megújuló energiaforrások használata a vártnál sokkal gyorsabban terjed.

Kiemelt fotó: iStock

https://24.hu/tudomany/2019/04/30/egyesult-allamok-megujulo-energiaforrasok/

(Visited 3 times, 1 visits today)
Article Categories:
24.hu · Energia · Tudomány
banner

Leave a Comment