jan 14, 2021
5 Views
0 0

Hiprenmodern katonai terepjárműveket fejlesztenek Magyarországon

Written by

A budapesti GAMMA Zrt. és a győri Széchenyi István Egyetem konzorciuma megkezdte a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására benyújtott, „Modulrendszerű, önvezérlésre alkalmas, távvezérelhető, könnyű páncélvédettségű félplatós terepjáró katonai és katasztrófavédelmi célú terepjáró bázisjármű és kapcsolódó cserefelépítmények fejlesztése” című pályázatának megvalósítását – jelentette be a Széchenyi István Egyetem a portálján

Ahogy az oktatási intézet írja

a GAMMA Zrt. több mint egy évtizede foglalkozik könnyű páncélvédettséggel rendelkező járművek fejlesztésével, gyártásával, amelynek keretében eddig a Komondor könnyű páncélvédettségű harcjárműcsalád öt típusváltozatát alakították ki.

Az egyetem híradásában kifejti, hogy ezek a járművek nehéz terepen is kiválóan boldogulnak, ráadásul különböző kialakításúak lehetnek és moduláris, cserefelépítményes elemekkel együtt széles körben alkalmazhatóak különböző feladatok végrehajtására.

Napjainkra elvárható katonai, rendvédelmi célokra kifejlesztették járművektől, mint a Komondor, hogy távvezérléssel és önvezérléssel is működtetőek legyenek, hiszen így speciális katonai vagy polgári műveleti környezetben – az élőerő-szükséglet csökkentése, illetve védelme érdekében –, vagy egyszerű rutinfeladatok végrehajtása során is szükséges lehet.

Az egyetem tudatja, hogy Járműipari Kutatóközpontjának egyik fő kutatási iránya az autonóm rendszerek, azon belül is az önvezető járművek és az autonóm robotok, így az ott végzett munkát a katonai és katasztrófavédelmi célú járművek irányításánál is lehet alkalmazni.

A 2024 végéig megvalósuló innovációs projekt fő célkitűzése egy olyan nehéz terepi viszonyok között is alkalmazható, fizikai behatásokkal szemben védelmet biztosító alapjármű kifejlesztése és megépítése, amely többcélú alkalmazást tesz lehetővé, és egyben biztosítja az önvezérléshez szükséges rendszerintegráció alapvető feltételeit.

A másik fontos célkitűzésként azt említik, hogy a járműhöz illeszkedő, többfunkciós feladatellátást támogató, nyitott és zárt cserefelépítmény-rendszer kidolgozása és megépítése, amely lehetővé teszi a felhasználói igények alapján kialakított különleges szakmai képességekkel rendelkező felépítmények fejlesztését. A képességek bemutatása céljából  kialakítanak egy zárt felépítménybe integrált, demonstrációs rendszer szintű CBRN-felderítő felépítményt is.

Nagykaliberű lőszerek és aknavető gránátok gyártását, sőt kutatás-fejlesztési tevékenységét is hozza a Rheinmetall.

index.hu/belfold/2021/01/14/gyor_gamma_budapest_pancelauto_komondor_katonai_polgari_fejlesztes/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?