ápr 5, 2021
6 Views
0 0

Hihetetlen titkot árultak el első babájuk születéséről Majkáék

Written by

A hazai helyzet elemzéséhez a Kohosz ’18 című vizsgálat adatait használta, amelyben közel nyolcezer 2018 márciusa és 2019 májusa között szült anyát kérdeztek. Az ok többek között az, hogy növekszik az anyai életkor, a mesterséges megtermékenyítések aránya, illetve egyre több a túlsúlyos anya. Orvosi oldalról pedig a műhibaperek elkerülése a legfőbb indok.

(A legfrissebb hírek itt)

Gyakori a félelem

Sok kismama kéri a császármetszést az újszülött és a hüvelye iránti aggodalomból mondta a Blikknek dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese. A félelem megjelenik orvosi oldalról is a perek és a jogi meghurcolások miatt. Magyarországon van egy szakmai ajánlás, ami mentén kell döntenünk, ugyanakkor az anyák kérését is figyelembe kell venni. Ha például a várandós hoz papírt a pszichológustól, a pszichiátertől arról, hogy félelmetesnek tartja a hüvelyi szülést, és emiatt sérülne a lelke, akkor azt mi elfogadjuk. Inkább segítenünk kell az anyákat abban, hogy jó élmény legyen a szülés﷯ és ne vegye el a kedvüket a további gyermekvállalástól, mert így több gyermek születhet Magyarországon!

(Ez is érdekelheti: Hét gyermek maradt félárván Kitti után: kómában szülte meg babáját a covidos anya)

Rutinbeavatkozás

A hüvelyi szülést nem lehet összehasonlítani semmilyen más orvosi beavatkozással vélte dr. Bánhidy Ferenc, ám a császármetszés az egy hasi műtét. Jól bevált rutinbeavatkozás, amelyet ráadásul már nem altatásban végzünk, hanem gerincközeli fájdalomcsillapítást alkalmazunk mondta.

Van előnye és hátránya is

Az általános tapasztalatok szerint mindkét szülésmódnak van előnye és hátránya. A természetes szülés nehezebb és kimerítőbb, ám lelkileg meghatározó és felemelő folyamat: a szülést a baba és a mama együtt hajtják végre, együtt küzdenek meg. Gyorsabb felépüléssel járhat, könnyebben lehet utána mozogni és nem marad seb a hason. Sok nőt büszkeséggel tölt el, hogy képes volt gyermekét hüvelyi úton megszülni, vannak, akik kifejezetten szeretik ezt az élményt.

A császármetszés azonban sokkal gyorsabb, tervezhetőbb. Sem a gyermeket, sem az édesanyát nem viseli meg annyira, mint a hüvelyi szülés. Nincs trauma, csak pár perces műtét után egy újszülött és egy egészséges anyuka. A hason lévő seb viszont maradandó.

Majkáéknál szempont volt a számmisztika is.

Majkáéknál szempont volt a számmisztika is.

Majkáéknál szempont volt a számmisztika is

Majka és Dundika első gyermeke, Marián programozott császármetszéssel jött a világra, mert Dundika keskeny csípője miatt csak így tudott életet adni neki. Abban, hogy Marián 2011. 11. 11-én 11 órakor született, már a számmisztikának is szerepe volt.

Az anyuka asztrológusával konzultálva választotta a dátumot, ami a kisfiú jövőjét pozitívan befolyásolja.

Nem mindig választható

– Első gyermekemmel kilenc órát vajúdtam a kórházban – meséli László Renáta (35). – Kisfiam nem fordult be a fejével a szülőcsatornába, és egyszer csak a szívhangja is romlani kezdett. Gyorsan vittek császározni, ami a hosszú vajúdás miatt megkönnyebbülés volt – emlékszik vissza.

– Húsz perc múlva a kezemben tarthattam a gyermekemet. Második szülésnél természetesre készültünk, de benne volt a pakliban, hogy az előző miatt ez nem fog sikerülni. Végül a vékony heg miatt programozott császár lett.

Renáta, aki most újra terhes, júniusra várja harmadik gyermekét. Bár szerette volna őt természetes úton világra hozni, de az orvossal a két heg miatt a császár mellett döntöttek.

EXTRA AJÁNLÓ
Lakásfelújítás: ezekkel a támogatásokkal lehet belevágni (x)
A Rossmann is készül a Glamour-napokra! Részletek az akciós újságban (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/majka-dundika-majoros-hajnalka-gyermek-csaszarmetszes/7rwch7w

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?