máj 26, 2021
7 Views
0 0

Higannyal szennyezett víz szivárog Grönland jegéből

Written by

Egy friss tanulmány alapján meglepően magas a mérgező higany szintje a grönlandi olvadékvízben – írja az IFLScience. A szakértők három folyóból és két fjordból gyűjtöttek be mintákat jégtakarók közelében, a csapat célja az volt, hogy a vízben lévő tápanyagokat mérjék fel. Legnagyobb meglepetésükre azonban magas higanykoncentrációt mutattak ki. Ezt követően három gleccser vízgyűjtőjénél, a nyári olvadás idején folytatták a vizsgálatot Grönland délnyugati részén.

Az eredmények alapján a helyi olvadékvízben az egyik legmagasabb a higanyszint, amelyet természetes vizekben valaha észleltek.

A kutatók szerint a térségből évente akár 42 tonna oldott higany is beáramolhat az oceánba.

Christian Aslund / 500px / Getty Images

Jon Hawkings, a Floridai Állami Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint felfedezésükből egy sor kérdés következik, például hogy miként hathat a higany a táplálékláncra. „Nem számítottunk arra, hogy a helyi gleccservízben ilyen mennyiségű higany található” – tette hozzá Rob Spencer, a Floridai Állami Egyetem szakembere.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az anyag miként került a vízbe, de a kutatók szerint nem valószínű, hogy az emberi tevékenység hatására. A szakértők úgy látják, aggasztó, hogy a klimatikus értelemben sérülékeny területek növelhetik a higanyszintet.

24.hu/tudomany/2021/05/26/gronland-jeg-olvadas-higany-szennyezes/

Komment írása

Article Categories:
24.hu · Tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?