ápr 29, 2021
4 Views
0 0

Hiányzó védettségi igazolványok: a kormány átvághatja a gordiuszi csomót

Written by

Számtalan panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a védettségi igazolványok célt érésével kapcsolatban, miközben azoknak átlagosan 10 nap alatt meg kellene érkezniük tulajdonosukhoz azok esetében is, akik fertőzöttként váltak rá jogosulttá, és azokhoz is, akik megkapták már legalább az első oltást.

Ez most azért is különösen fontos probléma, mert akár már pénteken is átlépheti az ország a 4 milliós oltottszámot, akkortól kezdve – várhatóan tehát e hétvégétől – számos új lehetőség áll a védettek előtt:

  • látogathatják a kulturális és sportrendezvényeket
  • beülhetnek éttermek belső tereibe
  • lehet szállodába menni
  • állatkertek, múzeumok, színházak szintén nyitnak számukra
  • edzőtermek is igénybe vehetők.

Gulyás Gergely a Kormányinfón viszont részletesen is beszélt arról, hogy mi olyankor a tennivaló, amikor késik a kártya.

Az első, amit tenni kell, hogy ki-ki megtekinti az eeszt.gov.hu portálon tajszáma szerint, hogy regisztrálták-e a betegsége vagy az oltottsága, antitestes védettsége tényét. A kancelláriaminiszter ugyanakkor tisztázta, hogy a folyamatban több ponton is van hibalehetőség, legkorábban akkor, amikor az orvos vagy az egészségügyi személyzet nem rögzíti a koronavírus-fertőzésen átesettség vagy az oltottság tényét. Ezt követően még a nyomdánál is akadhat gond, később pedig a Magyar Postánál is, de a tárcavezető kijelentette, a rendszer 96-97 százalékban jól és biztonságosan működik, még ha

a fennmaradó 3-4 százalék számszerűen most sok panaszt is generál egy jelenleg 4,5 milliós rendszerben.

A problematikus esetekre a kormány egyébként strukturális választ keres, Gulyás Gergely beszámolója szerint az operatív törzs péntek reggel 6 órai ülésén – Orbán Viktor jelenlétében – tárgyalnak a megoldásokról, a kormányfő pedig ezt követően – várhatóan fél 8-kor – a Kossuth rádióban esedékes interjújában számol be arról, miként határoztak a késő kártyák ügyében.

A védettségi igazolvány használatáról a Kormányinfón egyébként még több is kiderült: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kérte fel Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson a kártyák használatáról más országok kormányaival, ezek állásáról Szijjártó Péter külön tájékoztatóban számol majd be. Az viszont már biztos, hogy

külföldiek a hétvégétől karanténkötelezettség nélkül jöhetnek Magyarországra.

A védettségi igazolványok miatt egyébként még a Btk.-t is módosítani fogják, ha valaki ennek híján tartózkodik ott, ahol nem szabadna, bűncselekményt is elkövethet, az adott (vendéglátó)hely gazdája pedig 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírsággal és hosszú bezárással is számolhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: azonnali.hu

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Infostart.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?