márc 30, 2021
5 Views
0 0

Hiába regisztráltak: több tanárnál is azt jelezte a központi rendszer, hogy nem jelentkeztek védőoltásra

Written by

Az elmúlt egy-két napban több megkeresést is kapott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan tanároktól, akik arról kaptak értesítést, hogy még nem regisztráltak a koronavírus elleni védőoltásra, így ezt tegyék meg március 29-éig, ha részt akarnak venni az oktatási-nevelési dolgozók csütörtöktől kezdődő oltásában. Az érintetteket azért érte váratlanul a központi figyelmeztetés, mert már rég kitöltötték a regisztrációt – tudta meg a Népszava a PDSZ országos választmányi tagjától, Nagy Erzsébettől.

Az érdekvédő azt is elmondta, hogy a szakszervezethez forduló pedagógusok a regisztrációt ellenőrző weboldalon is azt a tájékoztatást kapták, hogy még nem regisztráltak. Többen megpróbáltak segítséget kérni az oldalon feltüntetett telefonos és e-mailes elérhetőségeken, sikertelenül. A PDSZ megkereste az oktatási államtitkárságot, ahonnan azt a választ kapták, az érintettek próbálják meg egy másik e-mail címmel újra feltölteni a TAJ-számukat, mert lehet, hogy rosszul adták meg az adatokat. Egy pedagógus azonban megjegyezte, hogy férjével egy napon regisztráltak, és ő is így járt.

„Talán nem vagyunk annyira tehetségtelenek, hogy mindketten elrontva írtuk be a TAJ-számunkat” – fogalmazott. A kormányzati koronavírus tájékoztató oldalon is az olvasható, ha valaki a „Nem” üzenetet látja a lekérdezésnél, annak oka lehet hibásan vagy hiányosan elküldött regisztráció is, amely nem tette lehetővé az azonosítást. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelentkezés elküldésétől számítva több nap is lehet, amíg az adatokat feldolgozzák és bekerülnek a rendszerbe. Más esetben ez kisebb bosszúságot jelenthet, a pedagógusoknak viszont szűk határidő állt rendelkezésre: Gulyás Gergely miniszter múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy a következő hetekben beoltják a regisztrált pedagógusokat, oktatási-nevelési dolgozókat, de ehhez legkésőbb hétfő éjfélig el kell küldeniük jelentkezésüket.

A PDSZ arra figyelmeztet, ha valakinél csak a határidő után derül ki, hogy azért nem fogadták a regisztrációját, mert véletlenül rossz adatokat adott meg, az kieshet a pedagógusok oltási programjából.

A különböző kormányzati nyilatkozatok fényében az is kérdéses, valóban biztonságosan kinyithatók-e az iskolák, óvodák április 19-én. Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, pénteki rádiós interjújában arról beszélt, április 10-ig be akarnak oltani minden regisztrált iskolai dolgozót, és így még lesz 8-9 nap, ami alatt kialakulhat valamilyen védettség. Müller Cecília országos tisztifőorvos ellenben azt mondta az Operatív Törzs múlt szerdai tájékoztatóján, hogy az első oltás után 10-14 nap szükséges egy olyan mértékű védettség kialakulásához, amely már biztosítja a súlyos szövődmények elkerülését fertőződés esetén.

A koronavirus.gov.hu-n található lakossági tájékoztatókban viszont még ennél is több idő (14-28 nap) van feltüntetve attól függően, melyik vakcinát kapja meg az ember. Mindemellett beszédes Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter vasárnapi nyilatkozata is.

A Hír TV Bayer show című műsorában azt mondta, szerinte leghamarabb csak május végén, június elején lehet határozattan enyhíteni a szigorításokon, feltéve, ha addig nem jön egy előre nem látható körülmény, például egy új vírusmutáció. A PDSZ egyértelműen korainak tartja az áprilisi iskolanyitást, egy nyílt levélben a miniszterelnök figyelmét is felhívták arra, hogy az eddigi tájékoztatások alapján április 19-ig nem alakulhat ki megfelelő védettség a beoltott pedagógusok, iskolai dolgozók körében. Rámutattak arra is, hogy az iskolákban nemcsak felnőttek vannak, hanem diákok is, akik ugyanúgy terjeszthetik a vírust – a gyermekek beoltása viszont még messze van. Mindezzel kapcsolatban több kérdést feltettünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, illetve az Operatív Törzsnek is. A szaktárca a pedagógusok oltásáról annyit írt: további részleteket az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján közölnek.

Mi lesz azokkal, akik megfertőződtek?

A jelenlegi állás szerint azok, akik már elkapták a koronavírust, leghamarabb a betegség után három hónappal kaphatnak oltást. Az érintettek között több pedagógus is van, akik az áprilisi oltási programból így kimaradnak. A Pécsi Tankerületi Központ levélben figyelmeztette az iskolákat, hogy azok a pedagógusok, akik az elmúlt három hónapban Covid-fertőzöttek voltak és kapnak behívó SMS-t, ne menjenek el az oltásra. Nevüket és adataikat az intézményvezetőknek kell összegyűjteniük, a védőoltást pedig egy későbbi időpontban kaphatják meg.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

szakszervezetek.hu/hirek/26006-hiaba-regisztraltak-tobb-tanarnal-is-azt-jelezte-a-kozponti-rendszer-hogy-nem-jelentkeztek-vedooltasra

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Hírek · szakszervezetek.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?