márc 31, 2021
9 Views
0 0

Hiába ömlenek milliárdok az utánpótlásba: megbukott az akadémiai rendszer az U21-es Eb-n

Written by

Németországtól 3-0-ra, Romániától 2-1-re, Hollandiától 6-1-re kapott ki, megfigyelhető volt, hogy a mérkőzések utolsó harmadára elfáradt a gárda, fizikailag és mentálisan egyaránt.

(A legfrissebb hírek itt)

– Elkezdték rúgni a gólokat, mi szétestünk fejben, és ott vége volt. Próbáltam tartani a lelket a többiekben, de az a baj, ha valakinek saját magától, ilyen szinten, ha felhúzza a válogatott mezét, ez nem jut eszébe, az sajnos nem ide való – mondta csalódottan a hollandok elleni kiütést követően Bolla Bendegúz (21) csapatkapitány. – Őszinte leszek, kevesen állnak készen a felnőttválogatottságra.

Miközben azt halljuk és látjuk, hogy az állam önti a milliárdokat a magyar fociba, joggal vetődik fel a kérdés: miért ilyen nagy a lemaradás a felnőtt nemzeti együttesbe vágyó fiataloknál?

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor (68) 2013-ban már kísérletet tett az utánpótlásközpontok megreformálására. Felkérte a belga Double Pass auditáló céget, amely korábban sikeresen „rendet tett” hazájában, a belga utánpótlás- és felnőttfutball a világ élvonalába tartozik. A cég több fontos problémára is rávilágított, például az egyéni képzés gyatra minőségére vagy éppen annak a teljes hiányára. Ezeket azóta sem sikerült orvosolni…

Pedig a tíz kiemelt utánpótlásközpont támogatása évente körülbelül ötmilliárd (!) forintba kerül, egymilliárd csak a Puskás Akadémiának jár. Beszédes, hogy az összeg ellenére a felcsútiak mindössze három futballistát adtak az Eb-keretbe…

Csányi megpróbálta csökkenteni az NB I-ben szereplő légiósok számát, és a magyar fiatalok pályára küldését helyezte előtérbe. Még „pénzjutalom” is járt azoknak a kluboknak, amelyek a húsz év alatti tehetségeket szerepeltették a meccseken, de aztán maradt minden a régiben, a külföldiek uralják a hazai élvonalat.

Szembetűnő különbség a mostani csoportellenfelek és a mieink között, hogy amíg nálunk nagyrészt hazai élvonalbeli és NB II-es játékosok szerepeltek, addig ellenfeleinknél a legtöbben már most a kontinentális topligák egyikében mutathatják meg a tudásukat. Az eltérés az 1998. január 1. után született korosztály értékén is jól megfigyelhető. Németországban 63, Hollandiában 64, Romániában pedig 12 olyan labdarúgó van, akit legalább 1 millió euróra (363,3 millió forintra) tartanak, ezzel szemben itthon a már az A együtteshez tartozó Szalai Attila (23) és Szoboszlai Dominik (20) az, aki megüti ezt a szintet.

(Kapcsolódó: Botrány Gera Zoltán U21-es csapata körül: a román sajtó rasszista megnyilvánulásokról ír)

Mindezek ellenére a balhét – ahogy az a profi futballban lenni szokott – most is a válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán (41) viheti el. Tegyük hozzá, nem túl fényes a mérlege: 11 találkozón egy győzelmet, három döntetlent és hét vereséget jegyzett irányításával a csapat.

Gera Zoltán szövetségi edző magára vállalta a felelősséget/Fotó: Profimédia

Gera Zoltán szövetségi edző magára vállalta a felelősséget/Fotó: Profimédia

– Az, hogy fiatal válogatottunk van, nem vigasztal, mert az eredmény attól még nem változik – mondta a Hollandia elleni 1-6 után Gera. – A felelősség az enyém. Nem kell a játékosokat bántani, nyolcvan százalékuk ott lesz a következő U21-es együttesben. Nem abból kell kiindulni, hogy ilyen rossz az utánpótlásunk, helyén kell kezelni a történteket.

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
Micsoda?! Durva árcsökkenés történt a drogérialáncnál (x)
Mennyit kell ráfizetnünk, ha gyorsan akarunk lakásfelújítási kölcsönt? (x)

www.blikk.hu/sport/magyar-foci/bukas-u21-eb-rendszer-gera-zoltan/d658jn6

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Sport
banner

Vélemény, hozzászólás?