ápr 30, 2021
4 Views
0 0

Hétfőn kezdődik az érettségi, ismét karantén vár a dolgozatokra

Written by

Hamarosan eldől, hogy az online oktatásban is lépést tudtak-e tartani a diákok a tananyaggal, hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal megkezdődik az idei tavaszi érettségi. A következő hetekben 1159 helyszínen, várhatóan mintegy 111 750-en adnak számot tudásukról, közülük több mint 25 ezren előre hozott vizsgát tesznek. 

Emlékezetes,

a középiskolások a vírushelyzet miatt már tavaly november óta folyamatosan digitális munkarendben tanultak, de a vizsgára készülő végzős évfolyam lehetőséget kapott, hogy személyes konzultációkon is részt vegyen.

Mivel a veszélyhelyzet még tart, a kormány úgy döntött, hogy tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg, szóbelizni kivételes esetekben lehet. Ilyen kivétel a testnevelés, illetve néhány olyan tantárgy, amiből középszinten eleve csak szóbeli vizsga létezik, például a bibliaismeret, a népművészet és a hittan.

A diákok így is közel 400 ezer vizsgát teljesítenek összesen a következő néhány hétben: 67 446-ot emelt szinten, 332 216-ot pedig középszinten.

Az óvatosság indokolt, ezért szigorú egészségvédelmi óvintézkedéseket írtak elő. Egy tanteremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat úgy, hogy közöttük biztosítani kell legalább másfél méter védőtávolságot. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani. A védőmaszk viselése a felügyelő tanároknak kötelező, a tanulóknak a vizsga előkészületei során kötelező, az írásbeli alatt pedig ajánlott. Belépéskor megmérik az érkezők testhőmérsékletét, a folyosókon tilos a csoportosulás, vizsga után mindenkinek azonnal el kell hagyni az épületet.

A tanárok kesztyűben osztják ki, majd javítás előtt minimum 24 óráig elzárják a dolgozatokat.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint minden készen áll a vizsgák megkezdéséhez, az összes iskolaépületet kifertőtlenítették. Tavaly tavasszal nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek ugyanezen szabályok szerint,

akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni, a kormány ezért bízik benne, hogy most is biztonságban lesznek a diákok.

Ha valaki mégis úgy érzi, hogy nem meri vállalni a megbetegedés kockázatát, a járványra tekintettel akár halaszthat is: ha a vizsgázó nem jelenik meg, automatikusan törlik a jelentkezését, tehát nem utasítják pótvizsgára, hanem úgy kezelik, mintha eleve nem is jelentkezett volna. Az érintettek az októberben esedékes őszi vizsgaidőszakban érettségizhetnek. Aki fizetett a vizsgáért, akár vissza is igényelheti a díjat. Ez a lehetőség tavaly is fennállt, de nem sokan éltek vele: az érettségizők mindössze két százaléka lépett vissza.

A dolgozatok értékelésében nincs változás,

most is 25 százaléktól jár a kettes. Aki ezt nem éri el, de minimum 12 százalékos teljesítményt nyújt, az középszinten tehet egy próbát, hogy szóbelin javítson. Jeles érdemjegy nyolcvanszázalékos teljesítmény felett jár.

Az érettségiző korosztályt egyébként néhány héten belül elkezdik oltani. Orbán Viktor kormányfő erről a Kossuth rádióban közölte, hogy május 10-e után indul a 16–18 évesek oltása, a fiatalok Pfizer-vakcinát fognak kapni. A pedagógusokat és a köznevelési intézmények más munkakörben dolgozó alkalmazottait már beoltották.

Az érettségi június 25-ig tart.

Fotó: MTI

Magyar Nemzet

hirtv.hu/ahirtvhirei/hetfon-kezdodik-az-erettsegi-ismet-karanten-var-a-dolgozat-2520917?utm_source=feed&utm_medium=rss

Komment írása

Article Categories:
hírtv
banner

Vélemény, hozzászólás?