jún 4, 2021
8 Views
0 0

Hét év után szabadult a siralomházból egy káromlással vádolt pakisztáni házaspár

Written by

Egy három bíróból álló bizottság hozta a felmentő ítéletet a lahori legfelsőbb bíróságon. Szaiful Maluk ügyvéd az Ansa hírügynökségnek kifejezte örömét az ítélet miatt, hogy a házaspár hét év után végre szabadulhat. Hozzátette, hogy a vád nagyon gyenge lábakon állt, bizonyítékok hiányában mentették fel a vádlottakat.

Szaiful Maluk ügyvéd sikeresen védte Ászja Bibit is, akinek ügyében az egész nemzetközi közvélemény megmozdult. A káromlás vádjával halálra ítélt édesanya közel tíz évet töltött börtönben, 2018-ban engedték szabadon.

Safkat Maszihot és feleségét, Sagufta Kuszar Maszihot 2014-ben ítélték el. A vád szerint üzenetekben káromolták Mohamed prófétát. Az üzeneteket egy Shagufta Maszih nevére bejegyzett mobiltelefonról küldték egy helyi muszlim imacsoport vezetőjének.

A sokat vitatott pakisztáni káromlási törvény alapján aki nem mutat tiszteletet az iszlám és prófétája, Mohamed iránt, az halálbüntetéssel sújtható. Az Európai Parlament májusban arra biztatta az európai diplomáciai testületet, tegyenek meg mindent a házaspár támogatására. Kifejezték aggodalmukat a káromlási törvénnyel való sorozatos visszaélések miatt, és arra kérték a pakisztáni kormányt, vizsgálja felül és törölje el a törvényt, amely nem összeegyeztethető az emberi jogokról alkotott nemzetközi törvényekkel. Állásfoglalásuk szerint a törvényt egyre gyakrabban használják fel arra, hogy az ország kisebbségeit támadják vele, köztük a síitákat, a hindukat, a keresztényeket.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

magyarkurir.hu/hirek/het-ev-utan-szabadult-siralomhazbol-egy-karomlassal-vadolt-pakisztani-hazaspar

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
magyarkurir · News
banner

Vélemény, hozzászólás?