máj 27, 2021
7 Views
0 0

Háziorvos: Sokan úgy érzik, hogy felesleges a második oltás

Written by

Háziorvos: Sokan úgy érzik, hogy felesleges a második oltás

Leszállóágban van a koronavírus-járvány Magyarországon: 396 új fertőzöttet regisztráltak, és 32-en haltak bele a betegségbe. Az Amerikai Orvosi Kamara szaklapjában közben megjelent a Sinopharm teljes dokumentációja, ami szerint a tesztelés során vizsgált kétféle, inaktivált vírusból készült vakcina 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal védett a súlyos tünetek kialakulásától. Az ATV Híradó riportja.

A Sinopharm-vakcina dokumentációja szerint erős védettséget ad az oltás

Lisziewicz Julianna, immunológus szerint bár a kínai vakcina erőssége kicsit elmarad az RNS alapú oltóanyagokétól, így is nagyon jó immunválaszt biztosít. Híradónknak nyilatkozva hangsúlyozta: nem szabad úgy nézni egyik vakcinára sem, hogy az egyik hatásos, a másik hatástalan, mert a biológiában ilyen nincs. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a Sinopharm vakcinából ismétlő oltást kell majd adni.

A Telex nyilvánosságra hozta az Amerikai Orvosi Kamara szaklapjában megjelent tanulmányt a kínai vakcina vizsgálatáról. A teszteredmények szerint a kétféle, inaktivált vírusból készült vakcina 72,8 százalékos, illetve 78,1 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus súlyos tüneteinek kialakulásától.

Lisziewicz szerint ez a vizsgálati eredmény nagyon biztató. „Influenza elleni vakcinában általában nem szoktunk 70 százalékos hatékonyságot elérni, az 60 vagy 60 alatt szokott lenni” – mutatott rá.

Menczer Tamás szerint a most nyilvánosságra került vizsgálat a kínai oltóanyaggal kapcsolatban a kormány vakcinabeszerzési politikájának sikerességét támasztja alá. A tájékoztatásért felelő államtitkár Facebook-oldalán közzétett videójában emlékeztetett: hogy az „oltásellenes baloldal” hónapokon keresztül „támadta” – és véleménye szerint „támadja most is” – a szóban forgó oltóanyagot.

Az amerikai lap dokumentumaiból azonban az is kiderül, hogy a Sinopharm-vakcina vizsgálatban résztvevők közel 85 százaléka férfi volt és kevesebb, mint 2 százalékuk volt 60 évesnél idősebb.

Magyarországon továbbra is sokan válogatnak, és sokan vannak olyanok is, akik az első oltást követően nem jelentkeztek az ismétlő oltásra – árulta el híradónknak Póta György.

A háziorvos szerint sokak úgy érzik, hogy „felesleges” számukra a második dózis; illetve, hogy javul a helyzet, ezért már nem is lesznek betegek.

A kormány adatai szerint 5,5 millió beoltott közül 2 millióval kevesebben, közel 3,3 millióan kapták meg a második oltásukat.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210527-haziorvos-sokan-ugy-erzik-hogy-felesleges-a-masodik-oltas

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?