máj 26, 2021
16 Views
0 0

Házat ad ki turistáknak? – Hamarosan nehéz lesz – összevesztek a turisztikai törvényen a parlamenti képviselők

Written by

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára expozéjában kiemelte: a 2010 utáni években a hazai turizmus kiemelkedő eredményeket mutatott fel, de a koronavírus-járvány példátlan csapást mért erre a szektorra. Most lehetőség van arra, hogy az élet belátható időn belül visszatérjen a rendes kerékvágásba, ezért nagy szükség van arra, hogy a szabályozási környezetet is hozzáigazítsák az új helyzethez, és ezt szolgálja ez a javaslat – magyarázta.

Kifejtette: a kezdeményezés három fő területen hoz változást:

  1. Egyrészt a vendéglátóhelyek és turisztikai attrakciók üzemeltetőit is bevonják az adatszolgáltatásba a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ részére, hogy teljesebb képet kaphassanak az ágazat működéséről, ami segít a célzottabb támogatások biztosításában is – mutatott rá.
  2. Másrészt lefektetik egy országos szálláshely-minősítési rendszer alapjait, így átláthatóbá válik a szálláshely-szolgáltatási ágazat.
  3. Harmadrészt pedig megteremtik annak a lehetőségét, hogy a kormány nevesíthesse a turisztikailag kiemelt jelentőségű településeket.

Az államtitkár azt mondta, a kormány stratégiai ágazatként tekint a turizmusra, és ennek megfelelő támogatásokat biztosított neki az elmúlt években. A kiemelt figyelmet a szektor kiemelt eredményekkel díjazta.

Barcza Attila, a Fidesz vezérszónoka ezután arról beszélt turizmusban kimagasló eredményeket értek el az elmúlt időben, de a járvány nagy csapást mért a szektorra. Azonban belátható időn belül újraindulhat az ágazat, így megindulhat a verseny a turistákért, ezért szükséges most az ágazati működés korszerűsítése.

Szilágyi György (Jobbik) szerint ez a javaslat nem könnyíti meg a szolgáltatók helyzetét azzal, hogy egy újabb adminisztratív terhet ró rájuk, nem segít nekik, inkább újabb terhet jelent. A járvány valóban rosszul érintette az ágazatot, és fontos a látogatók bizalmának visszaszerzése, de ezt nem újabb adminisztratív terhekkel lehet elérni, nem segíti a versenyképességet a többletadminisztráció – mondta.

Megjegyezte: nem tér ki a javaslat arra, hogy mit kezd az állam a beérkező adattömeggel.

A képviselő szerint elsősorban a kormányhoz kötődő vállalkozóknak adtak támogatást a válságban, és ez a javaslat is az ő érdekeiket szolgálja.

(A legfrissebb hírek itt)

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: jobbikos képviselőtársa bírálta a kormány turizmust érintő intézkedéseit, de a járvány előtti utolsó évben több szempontból is rekordot döntött az ágazat. A turizmus dinamikus növekedését megtörte a járvány, ezért a kormány az elsők között nyújtott mentőövet a szektornak a vállalkozások életben tartása és a munkahelyek megőrzése érdekében, több intézkedést hozott az ágazat támogatására – közölte.

Elmondta: a pünkösdi hétvége azt mutatja, hogy a magyarok elkezdtek újra pihenési lehetőségeket keresni, ez jó hír az ország újraindítása szempontjából.

Szakács László (MSZP) üdvözölte, hogy a kormány az előterjesztő, ugyanakkor azt mondta, több pozitívumot nem nagyon lát a javaslatban. Úgy látja, a javaslatban leírt kezdeményezéseket nem megfelelően fogják alkalmazni a gyakorlatban, a kormány visszaélhet ezekkel. A kormány az érdekeinek megfelelően fog kiemelt jelentőségűnek minősíteni régiókat – mondta.

Megjegyezte: nem tudni, az újabb adminisztrációs teher hogyan segíthet a turizmusnak.

Hangsúlyozta: a kormány korábban már segíthetett volna a szektornak, de nem fizették ki időben a támogatásokat, nem volt kellően rugalmas a rendszer.

Varga-Damm Andrea független képviselő azt mondta: ez egy “kukkolótörvény”, mert minden egyes eleme a kukkolásról szól, arról, hogy “beletaposnak a magánszállásadók életébe”.

Szerinte az államnak nem kötelessége a piaci szereplők minősítése. Az előterjesztés célja csak az, hogy “pórázra tegyék” az összes szálláshelyszolgáltatót. Piaci kémkedésnek nevezte mindezt, ami kiszolgáltatja az embereket – mondta. Őket a jövőben vagy ellehetetlenítik, vagy elveszik tőlük a szálláshelyeiket – jelentette ki.

Varga Zoltán (DK) szerint a tizede nem igaz annak, amit a kormány képviselője előadott, a javaslatban valójában azt dolgozták ki, hogyan vegyék el a szállodaszövetségtől a minősítési rendszert.

Szerinte milliárdos állami vagy uniós támogatásokat kaptak szállodáikra kormányközeli emberek, most pedig ezek a hotelek kapnak újabb csillagokat.

A Fertő-tavat épp most kebelezik be – fogalmazott, hangsúlyozva: “vissza fogjuk venni”.

Barcza Attila (Fidesz) arra mutatott rá: abszurd, hogy objektív szempontokat, például egy szoba méretét felül lehet írni a csillagok jelenlegi kiosztásakor.

Kijelentette: az internetes oldalakon nincs kontroll, oda bármi beírható. Ezért is kell objektívvé tenni a minősítést.

Szilágyi György (Jobbik) kijelentette: a pályázati források több mint felét elviszik a “NER-lovagok”. Szerinte a vendéglátósok egyáltalán nincsenek megelégedve a kormány tevékenységével.

Bírálta, hogy az önkormányzatok sem kaptak kompenzációt a kieső idegenforgalmiadó-bevételek után.

Szakács László (MSZP) szerint ugyanaz a folyamat zajlik most a szállodáknál, mint ami korábban a trafikoknál vagy a kaszinóknál történt. Szerinte az objektívnek tűnő, de valójában szubjektív szempontok teszik majd lehetővé a szállodák “lenyúlását”, felvetette ugyanis, hogy a szállodák most még nem ismert szempontok alapján kaphatják meg a magasabb értékelést.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a vitára úgy válaszolt: a járvány előtt rekordéveket láthattunk a Balatonnál, és a járvány alatt is prosperált a térség.

“Az én pártelnököm privatizált Balatonőszödön vagy az öné?” – tette fel a kérdést a DK politikusának.

Közölte: a magánszálláshelyeknek nyújtott támogatás “fehérítette” az ágazatot. Ezen helyek eddig is jelentős segítséget kaptak, például szoftvereket.

Az egységes minősítési rendszer nemzetközi szabványokon alapul – hangsúlyozta. Szerinte a nagy szállásfoglaló honlapok is követni fogják a bevezetendő minősítési rendszert. Sorolta azokat a szakmai szervezeteket, amelyek részt vettek a javaslat kidolgozásában.

A javaslat segíti a digitalizációt és egységes minősítési rendszert vezet be, és széleskörű szakmai konszenzus övezi – hangsúlyozta.

Az ülésen elnöklő Jakab István ezek után a vitát lezárta.

www.blikk.hu/aktualis/politika/parlament-turizmus-torveny-kukkolotorveny/7ckrtv9

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?