ápr 29, 2021
1 Views
0 0

Hatmilliárd eurót vártak a befektetők a Szuperligától

Written by

Az Európai Szuperliga megbukott, de a csatának még nincsen vége: a futball jövője továbbra is bizonytalan, mert a nagy klubok vezérei már régóta gondolkodnak azon, miképp lehetne megszerezni a globális futballjövedelmek oroszlánrészét. A Der Spiegel talált egy 2018-as dokumentumot, melyben Florentino Perez, a Real Madrid tulajdonosa – aki nem mellesleg építési vállalkozó – már összehozott egy Európai Szuper Ligát, amelyben 11 elit csapat vett volna részt. Ennek a korszerűsített változatával állt azután elő a Real Madrid vezére idén tavasszal.

167 oldalas keretszerződést írtak alá az elitklubok, melyek megalakították a Szuperligát, ebben már az új székhelyet is kijelölték – természetesen Madridban. A szervezők tisztában voltak azzal, hogy felzúdulás várható, csak annak méreteit becsülték alá. A közvélemény rokonszenvét úgy akarták megnyerni, hogy a televíziós közvetítések 8%-át, vagyis mintegy 400 millió eurót jótékony célra irányozták elő. Ebből jött volna létre egy nagy szolidaritási alap, illetve az amatőr futball támogatási kerete.

Egyben 23 éves szerződést akartak kötni a JP Morgan Chase-zel. 3,525 milliárd euróval szállt volna be az amerikai óriás a Szuperliga finanszírozásába. Minden évben 264 millió euró ütötte volna a JP Morgan Chase markát, és ebben már a kamat is benne van – jegyzi meg a Der Spiegel. Összességében az amerikai óriásbank 6,1 milliárd euróhoz jutott volna.

700 millió euró minden szezonban: ennyit tervezett Florentino Perez az elitkluboknak. Persze minden szentnek maga felé hajlik a keze: a szerződés szerint a két spanyol klub, a Real Madrid és a Barcelona még 30 millió eurót kapott volna az első két évben.

Mindezt miből? A várható hatalmas televíziós jogdíjakból.

Máson is nyerészkedtek volna: a marketing szervezése luxemburgi adóparadicsomban indult volna meg. Ezt a luxemburgi céget azután egy másik hasonló vállalkozáson keresztül felvásárolta volna egy holland alapítvány. Ide futottak volna be a nagy televíziós pénzek. “Szükség van arra, hogy egyetlen központból fizessük a csapatokat” – erősítették meg a Der Spiegelnek a Szuperliga szervezői.

Jogi háború az UEFA és a FIFA ellen

Florentino Perez, a Real Madrid tulajdonosa tisztában volt azzal, hogy a nemzetközi labdarúgó-szervezetek szembeszállnak a Szuperligával. Ezért ügyvédek hadseregét szerződtette a várható jogviták megoldására. Aleksander Ceferin, az UEFA főnöke nem is fogta nagyon vissza magát: a liga szervezőit “kígyóknak” és “hazudozóknak” nevezte.

Fellázadtak azonban az elit klubok játékosai és edzői is. Jürgen Klopp, a Liverpool német edzője volt az első, aki szembeszállt a Szuperligával. Elmondta, hogy sem őt, sem a játékosokat nem kérdezte meg senki. Csatlakozott hozzá Pep Guardiola, a Manchester City spanyol edzője is. José Mourinho, a Tottenham edzője emiatt távozott a klubjából. A londoni Arsenal ünnepélyesen bocsánatot kért a stadion előtt tüntető szurkolóktól. És miután a hat angol csapat kihátrált, a Szuperliga össze is omlott.

A JP Morgan Chase-t leminősítette a Standard Ethics, amely a bankokat abból a szempontból figyeli, hogy mennyire tartják be az etikai normákat. Jamie Dimon, a bank vezére az éves közgyűlésen még azt mondta, hogy a jó hírnév a legfontosabb egy pénzintézet számára. Épp ezért a JP Morgan Chase bocsánatot kért minden érintett féltől. Mindez lehet, hogy kevés lesz a bank befektetőinek, mert az Ethic Standards megállapította: a bank és a klubok nem tartották be azokat a fenntarthatósági normákat, amelyeket az ENSZ és az OECD elvár – írja a Der Spiegel.

hvg.hu/gazdasag/20210429_Hatmilliard_eurot_vartak_a_befektetok_a_Szuperligatol#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?