máj 3, 2021
2 Views
0 0

Hatalmas szám: ennyi gyerek született tavaly Magyarországon – ez a megye a csúcstartó

Written by

Nem sok olyan dolog van az életben, amelyre olyannyira hosszan készülnének a családalapítás mellett döntő párok, mint a gyermekük születése. Szerencsére ma már egyre több szakember támogatja elhivatottan ezen tervek megvalósulását a családtervezéstől a terhesgondozáson át egészen a szülésig.

(A legfrissebb hírek itt)

Közel tízezer baba született Magyarországon 2020-ban

A 2019-es évhez viszonyítva 2020-ban három százalékkal több, összesen 92 233 baba jött világra Magyarországon. A FoglaljOrvost.hu portál szakértői szerint a növekedés alól egyedül Budapest kivétel, ahol négy százalékkal csökkent a születésszám. A portál anyák napja apropóján készült, immáron szokásos összegzéséből kiderült, hogy a dobogó legfelső fokán Tolna megye található, amelyet Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követ, mindenhol tíz százaléknál nagyobb szülésszám-növekménnyel.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján olvasható, legfrissebb gyorstájékoztató szerint 2021 februárjában 7055 gyermek született és 4096 pár kötött házasságot. A népmozgalmi folyamatokat tekintve az elmúlt tizenkét hónap alatt, azaz 2020. március és 2021. február között a születések száma 1,2%-kal több volt az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

Folyamatosan növekszik a magánszülések száma is, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta: a 2%-os országos arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt az emelkedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer-háromszáz csecsemő jött világra.

Straub Fanni, az idén tíz éves magánegészségügyi portál a FoglaljOrvost.hu alapító vezetője szerint:

„A magánellátók által közölt adatokból szembetűnő a növekedés. Míg korábban a családok a bizonytalanságok, a paraszolvencia elkerülése érdekében, vagy anyagi lehetőségeiknek köszönhetően választották a magánkórházakat, a 2020-as év több szempontból vízválasztó volt. A pandémia okozta bizonytalanságok, a COVID-ellátásban is résztvevő állami kórházak elkerülésének igyekezete is hajtotta a leendő szüléket a rutinos magánszülészetekre. Az idei évtől hatályos, az állami és privát egészségügyet jelentősen megváltoztató egészségügyi szolgálati jogviszony, ezen belül is az orvosi másodállások, az összeférhetetlenség korlátozása, valamint a hálapénz kivezetése katalizátora lesz az idei további magánklinikai növekedésnek. A paraszolvencia megszüntetése a kismamákat igen érzékenyen érintette, korlátozva a szabad orvosválasztás lehetőségét, és bár a jogszabály megszületése óta megvan a szándék, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyon belül a szülészet egyedi szabályozást kap, ez még nem született meg.”

www.blikk.hu/eletmod/tippek/baba-szuletes-2020-gyerek-magyarorszag/letdgbs

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?