márc 30, 2021
6 Views
0 0

Hatalmas a szárazság Tajvanon, a chipgyárak szenvednek

Written by

2021. március 30. 10:23, kedd

Ismét a rendkívül időjárás okoz gondokat, ezúttal az ázsiai szigetországban.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. De a chipkészítők életét további problémák is nehezítik. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívül hideg időjárás következtében áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak sem tudnak termelni. Emellett nemrég tűz ütött ki a Renesas japán félvezető konszern egyik gyárában.

Most a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) és a Micron Technology vállalatokkal kapcsolatban érkeztek nem túl biztató hírek. A két cégnek ugyanis Tajvanon vannak létesítményei, a szigetországban pedig vízhiány van. Ugyan a helyzet még nem veszélyezteti a termelést, de a közeljövőben ez megváltozhat. Eddig már számos vízvételi korlátozást vezettek be, amelyek még nem érintik a chipgyártó üzemeket, de április elején több régióban is hetente két napra leállítanák a vízellátást. Ezt Vang Mej-hua gazdasági miniszter jelentette be.


A víztározók kapacitásuk 6 százalékán állnak

A helyi tározókban évek óta a legalacsonyabb vízszintet mérték, Caj Jing-ven elnök közölte, hogy 56 éve ez a legdurvább szárazság. Tajcsung és Miaoli tartományokban több millió háztartást fognak érinteni a tervezett korlátozások, az ott élőket teherautókon odaszállított vízzel látnák el. Tajcsungban van a TSMC és a Micron gyára is, így mind a két piaci szereplő 15 százalékkal próbálja meg csökkenteni a vízfogyasztását. Mindez a TSMC állítása alapján nem lesz hatással a chipgyártásra. Szükség esetén ugyanakkor a társaság bevetheti a megrendelt több mint 100 tartálykocsit, amelyek egyenként körülbelül 20 000 liter vizet tudnak az ország északi részéből a helyszínre szállítani. Ez azonban csak csepp lenne a tengerben, hiszen a TSMC például 2019-ben naponta több mint 160 000 tonna vizet használt fel.

A vállalat a saját jelentése szerint 2018-ban 51 millió, míg 2019-ben több mint 58 millió tonna vizet használt el. A tendencia minden újabb létesítménnyel és a tárolókapacitás növekedésével folyamatosan nő. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a gyártási folyamatok, például a tisztítási folyamat közel sem annyira “zöld” és víztakarékos. A vállalat 2010-ben csak a víz 5,2 százalékát tudta megtakarítani, miközben a célkitűzés 27 százalék volt.

Tajvanon most az emberek az esős évszakban bíznak, amely elvileg májustól kezdődik. Amennyiben az elmarad vagy csúszik, akkor a chipgyártóknak egy újabb komoly problémával kell szembenézniük.

sg.hu/cikk.php?cid=144926

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
SG.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?