ápr 15, 2021
11 Views
0 0

Hat hétről hat hónapra növelnék a Pfizer és Moderna vakcináknál a két dózis közötti időtartamot

Written by

“Ezzel fel lehetne gyorsítani a tömeges oltási kampányt, és sokkal gyorsabban el lehetne érni a közösségi immunitást ugyanannyi adaggal, kielégítő egyéni védelmet biztosítva” – olvasható a testület csütörtöki közleményében.    

Az orvostudományi akadémia véleménye azonban nem meghatározó, a kormánydöntések előtt az egészségügyi főhatóság (HAS) ajánlása számít.    

Az mRNS típusú vakcinák, a Pfizer/BioNTech és a Moderna két dózisa közötti időt azok számára, akik április 14. után kapják meg az első adagot, a korábbi 28 napról szerdán növelte 42 napra a kormány annak érdekében, hogy “gyorsabban menjen az oltási kampány a védettség csökkenése nélkül”.    

A francia orvostudományi akadémia viszont ennél tovább menne, és hat hónap különbséget javasol az mRNS típusú vakcinák két dózisa között az 55 évnél fiatalabbak esetében. Ez a korosztály egyébként még nem jogosult az oltásra, csak abban az esetben kaphatja meg egy 55 évnél fiatalabb francia a koronavírus elleni oltást, ha krónikus beteg, vagy prioritást élvező foglalkozási körben dolgozik (az oktatásban, az egészségügyben vagy a szociális szférában, illetve tűzoltó).    

Az akadémia azt is javasolja, hogy a fertőzésen már átesetteket csak hat hónappal később oltsák be.    

A tudományos testület arra is felhívta a figyelmet, hogy az ajánlásait olyan brit és amerikai tanulmányokra alapozta, amelyek kimutatták, hogy az mRNS típusú vakcinák egyetlen dózisa is gyorsan nagyon magas szintű védettséget biztosít az oltás után 15-20 nappal.    

Az ajánlás arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus fertőzőbb brit variánsa jelenleg a legelterjedtebb Franciaországban, amely miatt elengedhetetlen az oltási kampány további gyorsítása.    

A franciák 18 százaléka kapta meg eddig az első vakcinadózist, s 6,3 százalékuk mindkét adagot.

100 ezer halott

Franciaországban a koronavírus-járvány következtében elhunytak száma csütörtökön, a harmadik hullám tetőzését megelőzően elérte a százezret, miközben a kormányzat megkezdte az előkészítő egyeztetéseket a május közepén kezdődő fokozatos újranyitásról.

“Nem felejtünk el egyetlen arcot, egyetlen nevet sem” – írta a Twitteren Emmanuel Macron államfő csütörtök este.    

“A járvány kezdete óta 100 ezer francia halt bele a vírusba. A családjaikra, hozzátartozóikra gondolunk, mindazon gyerekekre, akik elvesztették az egyik szülőjüket vagy nagyszülőjüket, a gyászoló családokra, az összetört barátságokra” – fogalmazott az elnök.    

Jóllehet a vírus reprodukciós rátája már egy alá csökkent, azaz nem minden fertőzött adja tovább a vírust, a kórházakban csaknem 32 ezer fertőzöttet ápolnak, és az intenzív osztályok rendelkezésére álló 8 ezer ágyon csaknem 6 ezer súlyos beteg fekszik. Az ő számuk a hónap végéig még várhatóan emelkedik.    

Franciaországban egy éve volt utoljára ilyen sok, súlyos állapotban lévő fertőzött. Az őszi hullám tetőzésekor alacsonyabb, 4900 volt a számuk.    

Európában Franciaország a harmadik ország Nagy-Britannia és Olaszország után, ahol az elhunytak száma meghaladta a 100 ezret, a lakosság számához viszonyított halálozási ráta ugyanakkor nem magasabb az európai átlagnál.    

Az idősotthonok lakóinak csaknem teljes átoltottsága és a tömeges oltás ellenére azonban áprilisban naponta még mindig több mint kétszázan haltak meg a kórházakban.    

“A harmadik hullám még nincs mögöttünk, a biztató jelek ellenére a kórházi tetőzést még nem értük el” – fogalmazott szerdán Gabriel Attal kormányszóvivő, aki szerint a kórházakra “még nehéz napok várnak”.    

A kormányszóvivő szerint “a járványhelyzet nagyon ellentmondásos. Jóllehet az előjelek biztatóak, és azt mutatják, hogy a március 20-án először 16 megyében, majd tíz nappal ezelőtt az ország teljes területén bevezetett korlátozó intézkedések működnek, még korai lenne teljes hatékonyságukat megállapítani országos szinten”.    

Egyre több szakember fogalmazza meg azt a véleményt, hogy a hónap végére előrejelzett javulás ellenére sem lenne szabad egyelőre enyhíteni a korlátozásokon. Az iskolák még legalább két hétig zárva tartanak a tavaszi szünet miatt.    

Emmanuel Macron ugyanakkor csütörtökön először önkormányzati vezetőkkel, majd kormánya tagjaival megkezdte az egyeztetéseket a korlátozások fokozatos feloldásának május közepére tervezett megkezdéséről.    

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az államfő jelezte, hogy első körben az október vége óta zárva tartó vendéglátóhelyek teraszai és a múzeumok nyithatnak majd meg. Azt is elmondta, hogy az üzletek is várhatóan csak május közepétől fogadhatnak újra vásárlókat.

Címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba

www.portfolio.hu/gazdasag/20210416/hat-hetrol-hat-honapra-novelnek-a-pfizer-es-moderna-vakcinaknal-a-ket-dozis-kozotti-idotartamot-478844

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Gazdaság · portfolio.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?