máj 4, 2021
2 Views
0 0

Hat év börtönnel sújtották Szvetlana Tyihanovszkaja belarusz ellenzéki vezető híveit

Written by

Hosszú börtönbüntetésre ítélte egy belarusz bíróság Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki vezető, volt elnökjelölt kampánycsapatának három tagját és egy bizalmasát zavargások keltése és kormányzati épületek elfoglalására tett előkészület vádjával – közölte kedden a büntetőügyben illetékes homeli ügyészség.

Három vádlottat fejenként hat év szabadságvesztéssel sújtottak. A negyedik vádlott hat és fél év börtönt kapott hatósági személy megsértése címén. A belarusz ügyészség közlése szerint a per alatt a vádlottak tagadták bűnösségüket – írja az MTI.

A döntés még nem jogerős, az érintettek panaszt emelhetnek ellene vagy fellebbezést nyújthatnak be .

Az ügy iratai szerint Tyihanovszkaja kampánycsapatának három tagja tavaly augusztus 5-én tanácskozást tartott, amelyen az ellenzéki vezető részvételével állítólag megvitatták, hogyan idézhetnek elő tömeges zavargásokat Homel városában,  és foglalhatnak el kormányzati épületeket, illetve azt tervezték, hogy a városi tisztségviselőket „leváltják” a saját embereikkel. A belarusz nyomozók verziója szerint Tyihanovszkaja elfogadta a tervet és hajlandó volt pénzt kiutalni elektromos sokkolók, gázpalackok, hangosbeszélők, mikrofonok, fegyverek és egyéb felszerelések beszerzésére. A vádlottakat nyolc év szabadságvesztés fenyegette.

Független újságírók kifogásolták, hogy nem lehettek jelen a tárgyaláson.

Közben Alekszandr Lukasenko belarusz elnök rendelettel megfosztotta a biztonsági erők több mint nyolcvan – ellene fordult – egykori tagját katonai és más rangjától az országban zajló tüntetéshullám alkalmával tanúsított „méltatlan magatartásuk” miatt.

Az államfői hivatal közleménye szerint a kiélezett társadalmi-politikai helyzet közepette egyes katonák és a rendvédelmi szervek bizonyos tagjai a további destabilizáció érdekében állítólag feltüzelték a tüntetési hajlandóságot. Emellett hatóságilag nem engedélyezett rendezvényeket szerveztek, illetve ilyeneken részt vettek, ezen felül szélsőségesnek mondott tartalmakat tettek közzé az interneten, radikális cselekményekre buzdítottak, illetve megosztották állami tisztségviselők, újságírók és a rendvédelmi szervek munkatársainak személyes adatait, vádakkal, fenyegetésekkel és sértésekkel halmozva el őket.

Belaruszban az augusztus 9-ei, jó eséllyel elcsalt elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenko nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék Tyihanovszkaját ismerte el győztesnek, állítva, hogy meghamisították az eredményeket. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Tyihanovszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldre szökött, sokan azonban börtönbe kerültek.

index.hu/kulfold/2021/05/04/hat-ev-bortonnel-sujtottak-szvetlana-tyihanovszkaja-belarusz-ellenzeki-vezeto-hiveit/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?