okt 18, 2020
14 Views
0 0

Háromszorosára nőtt a cápák száma a kaliforniai partok mentén

Written by

Sosem észleltek még ilyen sok cápát Dél-Kalifornia vizein a Long Beach-i Cápalabor állomásai mint ebben az évben – írta a CBS News. A cápalabornak a kaliforniai félsziget mentén ötszáz kilométer hosszan egészen San Luis Obispotól San Diegóig százhúsz darab víz alatti észlelőállomása van. Vasárnap, október 18-án tájékoztatott arról az intézet, hogy a kutatóik

eddig harmincnyolc cápát észleltek, több mint tripláját a tavalyinak. 

A nagy pörölycápa más néven kalapácsfejű cápa (Sphyrna mokarran).

A nagy pörölycápa más néven kalapácsfejű cápa (Sphyrna mokarran).

Fotó: Jorge Silva / Reuters

Ez a magas példányszám azért is meglepte a kutatókat a labor vezetőjének, Chris Lowe-nak az elmondása szerint, mert az évnek ebben a szakaszában a cápák délre úsznak, ahogyan lehűl az óceán vize.

A kaliforniai adatok azért is érdekesek, mert a világ cápapopulációjáról júliusban megjelent átfogó tanulmány szerzői megállapították, hogy a világ szinte minden táján csökken a cápák száma a túlhalászat és a klímaváltozás miatt, kivéve az említett amerikai államban, ahol pedig növekszik a számuk.

A CBS tájékoztatásából kiderül, hogy a növekvő cápaszám ellenére nem volt több szörfösöket érintő cápatámadás, mert a Long Beach-i Cápalabor szerkezetei előre figyelmeztetik a vízi mentőket a ragadozók érkezéséről, akik pedig értesítik a strandolókat. 

index.hu/techtud/2020/10/18/capak__kaliforniai_novekedes_long_beac_san_diego_san_luis/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Index.hu · Tech-tudomány
banner

Vélemény, hozzászólás?