máj 26, 2021
8 Views
0 0

Harmincmilliárdnál tart a magyar kórházak eladósodása

Written by

Harmincmilliárdnál tart a magyar kórházak eladósodása

Március végén megközelítette a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága, a február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott náluk – írta a Világgazdaság szerdán, a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatait ismertetve.

Harmincmilliárdnál tart a magyar kórházak eladósodása

A 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézményből az adósok száma 294, ezek közül 152-nek van kizárólag 30 nap alatti tartozása – közölte az MTI.

A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma 4,5 ezer körüli – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, aki szerint a kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt nem csökkent, de vannak hangsúlyeltolódások. Így például megnőtt a higiénés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás.

Hozzátette, hogy 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek – persze eltérő mértékben -, de most a rendelésállományok csökkenése miatt már az adósság jelenlegi szintjét is megérzi a legtöbb szállító. A szövetség ezért év közbeni kórház-konszolidációt szorgalmaz, illetve azt, hogy az orvostechnikai szektor megsegítésére a kabinet fizesse ki a cégek lejárt követeléseit – írta a Világgazdaság.

atv.hu

Marad a felmondási tilalom az egészségügyben

Ajánlom

www.atv.hu/belfold/20210526-harmicmillardnal-tart-a-magyar-korhazak-eladosodasa

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?