ápr 6, 2021
5 Views
0 0

Hamarosan tömegével halhatnak ki a poszméhek, de bárki tehet a megmentésükért

Written by

A következő 30-40 évben a poszméhfajok 40 százaléka is eltűnhet – nyilatkozta Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Szeretlek Magyarországnak. Jelenleg az európai méh- és lepkefajok 9 százaléka veszélyeztetett, egyes országokban pedig a beporzó vadméh fajok fele folyamatosan fogy.

Nekik is táplálékra van szükségük, ami megfelelő virágforrást jelent. Ha ez nem elérhető az adott beporzó faj aktivitási időszakában – ami sokszor csupán néhány hét –, akkor az a faj nem tud megfelelő táplálékot gyűjteni sem saját magának, sem az utódainak.

– mondta Kovács-Hostyánszki arról, hogy mi okozhatja a poszméhek pusztulását. A beporzók számára táplálékot biztosító vadvirágos területek száma folyamatosan csökken, ahogy a beépített, illetve termelés alá vont területek száma nő. Károsak a vegyszerek is, de a klímaváltozás is hatással van a beporzókra: változik a növények virágzási ideje, illetve elterjedési területük is.

Van, ahol úgy próbálják megoldani a problémát a szakember szerint, hogy anyagi támogatást kap az a gazda, aki virágsávokat telepít. De bárki tehet a poszméhekért:

Képzeljük el, ha mindenkinek az erkélyén virágok lennének, az mekkora virágmennyiséget jelent egy lecsupaszított betonfelülethez képest

– nyilatkozta Kovács-Hostyánszki. Szerinte ha a szabadban ültet valaki, akkor elsősorban őshonos fajokban érdemes gondolkozni, de lakott területen egyes dísznövények is kiváló virágpor- és nektárforrások lehetnek. A beporzók kedvelik a fűszernövényeket is. Azzal pedig még többet lehet segíteni, ha valaki több, eltérő időszakban nyíló virágot is ültet.

hvg.hu/gazdasag.zhvg/20210406_eltuno_poszmehek#rss

Komment írása

Article Categories:
hvg.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?