ápr 27, 2021
9 Views
0 0

Hableány-katasztrófa: az elhunyt matróz édesanyja üzent a Viking kapitányának

Written by

Az egyedül élő, idős asszony magányosan gyászolja őt a szolnoki otthonában. A nyugdíjas latin nyelvtanárnő naphosszat csak a tévét nézi, de az sem képes enyhíti a lelkében dúló fájdalmat. A Hableány-katasztrófában meghalt matróz édesanyja nyilatkozott a Blikknek, miután a mai tárgyaláson levetítették az eddig soha nem látott, talán a legmegrázóbb felvételt a balesetről.

– Ma már nincs a szívemben se bosszúvágy, se harag, mert elfogadtam, hogy semmi nem adhatja vissza a fiamat. De képtelen vagyok felejteni, kiheverni a történteket – panaszolta a Blikknek a balesetben elhunyt matróz édesanyja. – A nap minden percében ő jár az eszemben, ha pedig álmodom róla, olyan élesen látom, mintha élne. Nem tudok belenyugodni, hogy alig öt percen múlt a kisfiam élete, ennyi kellett volna, hogy lehorgonyozzanak a kikötőben. Korábban azt kívántam a Viking Sigyn luxushajó kapitányának, hogy olyan büntetést mérjen rá a sors, amilyenre ő ítélte a kisfiamat. Nem tudom, mikor hirdet ítéletet a bíróság, de abban reménykedem, hogy a kapitány nem vezethet többé hajót.

27 koreai turista és a kétfős magyar személyzet halt meg a Hableányon / Fotó: Police.hu / videó

27 koreai turista és a kétfős magyar személyzet halt meg a Hableányon / Fotó: Police.hu / videó

A tárgyaláson levetítették az eddigi legmegrázóbb felvételeket

Ezt az ember még az ellenségének sem kívánná: sosem látott videófelvételeken hallatszódik a turisták halálsikolya, amikor az apró Hableánynak teljes erővel nekiront a Viking Sigyn, és a maga alá gyűri a mélybe.

A mai tárgyaláson mutatták be a 2019. május 29-én készült videókat, ezeket turisták készítették a Viking fedélzetén. A sötét képeken épp csak ki lehet venni, ahogy a Hableány orra befordul a hatalmas szállodahajó elé, és máris elkezdődik a horrorfilmbe illő sikoltozás: az utasok angolul kiabálják mindenfelől, „Istenem, itt egy hajó, jaj, istenem, egy hajó!”. A tragédiát azonban már semmi nem akadályozhatta meg, a Hableány hét másodperc alatt hullámsírba vitte az utasait: 27 koreai turistát, és a kétfős magyar személyzetet.

A Telex felvétele:

Ítéletnek egyelőre nyoma sincs, de a vádlott, Jurij C. egészen biztosan nem vezet hajót, hiszen letartóztatásban marad. A férfi korábban kijelentette, hogy nem tesz vallomást, így arra sem reagált, hogy az egyik áldozat ügyvédje szerint teljesen nyilvánvaló, hogy az ütközés előtti öt percben nem a Viking vezetésével foglalkozott, hiszen akkor a saját szemével láthatta volna a közeledő Hableányt.

Ezt arra a videóra alapozta a védő, amelyen egy, a kormányállás közelében álló férfi a sikoltozás hallatán azt kérdezgeti, „Hol van a hajó?” A felvételen ezután látszik egy alak, aki zavartan a hajóorrba szalad és nem az ütközés oldalán kezdi el figyelni a kavargó vizet. Kisvártatva egy felszólítás is hallatszik lentről: Állítsátok meg a hajót!

A szakértők szerint, ha Jurij C. időben fékez, esetleg megállítja a monstrumot, akkor a Vikingnek nem az orra kapja el a Hableányt, csak oldalról ütköztek volna, amivel elkerülhetővé vált volna a tömegkatasztrófa.

www.blikk.hu/aktualis/belfold/hableany-katasztrofa-targyalas-elhunyt-matroz-edesanyja/qyty9c4

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?