febr 18, 2021
1 Views
0 0

Ha nem lenne elég a koronamutáns, kopogtat a malária is

Written by

A brazil mutáns fertőzésének már gyermekáldozatai is vannak. Szlávik János szerint a brit, kínai és dél-afrikai variánsok miatt nem lehet megúszni az új oltást. Az infektológus úgy véli, a koronavírus elleni vakcinánál hasonló mechanizmus alakul ki, mint az influenza elleni védőoltásoknál, hogy évente újra be kell adatni.

A KORONAVÍRUS NEM FOG ELTŰNNI

– jelentette ki Szlávik János egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Az infektológus már találkozott olyan beteggel a Dél-pesti Centrumkórházban, aki azután fertőződött meg, hogy megkapta a vakcinát. A maszkot a védőoltás beadásának második fázisa után is hordani kell, mert egyik ellenszer sem nyújt százszázalékos védelmet – húzta alá a szakember.

Nemzetközi segítséget kért Pozsony, mert nem tudnak egyedül megbirkózni az egészségügyi vészhelyzettel.

Szlávik szerint az is komoly probléma lehet, hogy nem csökkent az emberek utazási kedve, ez pedig gyorsítja a mutánsok terjedését. A trópusi betegségekkel is foglalkozó szakorvos elmondta,

megszaporodtak a maláriagyanús esetek itthon.

Szlávik szerint komolyabban kellene venni a karantént. Nem a Maldív-szigeteket, hanem az afrikai utazásokat tartja kockázatosnak. Szlávik szerint amíg nem oltják át a fejlődő országokat, addig újabb és újabb mutánsok bukkanhatnak fel.

A nagy jövés-menés pedig kedvez a mutánsok terjedésének

– mondta.

A tiszti főorvos szerint olyan sok a mutáció, hogy legfeljebb lekövetni tudjuk az állandó változásokat.

Vakcinaútlevél

Szlávik János nem túl optimista a nemzetközi vakcinaokmánnyal kapcsolatban. Szerinte a világon sokfelé azért húzódoznak az oltási igazolvány bevezetésétől, mert könnyű hamisítani. Jelenleg a határátlépésnél nagyon kevés ország fogadja el egy másik állam PCR-tesztjét. Szlávik szerint csak a belföldi turizmusban lehet hasznos a vakcinaokmány. Az infektológus emlékeztetett, hogy a magyar igazolványon nem lesz rajta, ki milyen vakcinát kapott, vagy átesett-e a betegségen, van-e antitest a szervezetében, hanem csak egyetlen információt fog tartalmazni, hogy védett.

Az infektológus szerint a járvány harmadik hullámának elején járunk.

index.hu/belfold/2021/02/18/szlavik-janos-a-mutans_oltas_vakcian_koronavirus_pfizer_moderna_szputnyik/

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
Belföld · Index.hu
banner

Vélemény, hozzászólás?