febr 20, 2021
7 Views
0 0

Ha kell, kecskét is formáz tortából: világhírű külföldi séfek és cukrászok műhelyében oktat a borsodi származású Dávid – Rögös út vezetett a sikerig

Written by

A borsodi származású tehetség 2009-ben találkozott először a mesterséggel, de a sikerig rögös út vezetett.﷯

Dávid egyik kedvenc alapanyaga a gyümölcs

Dávid egyik kedvenc alapanyaga a gyümölcs

–﷯Egy ideig Salzburgban mosogattam, majd Tirolba kerültem. Kiderült, hogy különleges érzékem van a desszertkészítéshez, így 2010-től én feleltem az édességekért, majd konyhafőnök-helyettes lettem – kezdte Dávid. ﷯

Lélegzetelállító kreációit világszerte csodálják

Lélegzetelállító kreációit világszerte csodálják

2012-ben Dávid ajánlatot kapott egy 4 csillagos szállodától desszertséf pozícióra. Ott találkozott először a mára védjegyévé vált tányérdesszertekkel, és tanulta meg a mennyiségi, ugyanakkor minőségi gyártást.

Ha kell, egy kecskét is megformáz tortából

Ha kell, egy kecskét is megformáz tortából

(A legfrissebb hírek itt)

– Nagyon komoly színvonal volt, így elkezdtem fejleszteni magam. Nagy mesterek munkáit követtem, a YouTube-ról tanultam, míg végül saját ötletekkel álltam elő. Aztán vezető cukrász lettem, triplájára bővítettem a kínálatot, és lassan terjedni kezdett a hírem – elevenítette fel az emlékeket Dávid.

Dávid méltán büszke eme csokis remekére

Dávid méltán büszke eme csokis remekére

Versenyekre nevezett, aztán két receptkönyvet is kiadott, végül hazatért oktatni.

–﷯Idővel vettem egy nagykanizsai parasztházat, és 2018 végén már a saját diákjaimat oktattam tányér- és pohárdesszertek készítésére. Miután a második könyvem nemzetközi sikert aratott, és a posztjaim egyre népszerűbbé váltak, neves száll﷯odák kezdtek megkeresni. Ausztriában több Michelin-csillagos étteremben tanítottam, egy berlini kitelepülésemnek pedig akkora visszhangja volt, hogy oktatni hívott Németország legismertebb cukrásza, Matthias Mittermeier – mondta Dávid, aki azóta a Magyar Cukrászipar Testületnél is tanított, valamint a Nestlé is felkereste, hogy húsvétkor megjelenő könyvében Michelin-csillagos séfek között egyedüli magyarként szerepeljen. – Legközelebb a Michelin-csillagos David Gaiser svájci séf konyháján várom a tanulni vágyókat áprilisban, majd Münchenben májusban.

Autóskalauzból elismerés

Az először 1889-ben kibocsátott francia Guide Michelin eredetileg autósoknak készült, célja az volt, hogy az utazók használják a Michelin abroncsait, és minél több helyre térjenek be. Ezt a szerepet már rég kinőtte, a séfek legnagyobb vágya, hogy az étteremben a főztjüket ezzel ismerjék el. Az egycsillag kellemes kitérőt jelent, a kettő akár egy nagyobb utazást is megérhet, a háromcsillagos ételekhez viszont akár külön utazás is dukál. A világon 54 háromcsillagos étterem van, idehaza egy kétcsillagos és öt egycsillagos.

Szedres Panna Cotta

Ehhez az egyszerű, de isteni pohárdesszerthez összekeverünk a tűzön 1000g 35%-os tejszínt, 150g cukrot, 1 szál vaníliarudat, 60g szederpürét és 5 lap 2 grammos zselatint. Belefacsarjuk egy lime levét, valamint belereszeljük a héját, végül egy csipet sót és egy kis rumot vagy rumaromát töltünk bele, majd hagyjuk kihűlni. Ezt követően felhevítünk 170g szederpürét 15g cukorral, és 2 lap zselatint teszünk bele. Miután beleolvadt, hagyjuk lehűlni.

Poharas desszert-krémjeiért megőrülnek a németek

Poharas desszert-krémjeiért megőrülnek a németek

Ha a krém és a gyümölcsös massza is szobahőmérsékletűre hűlt, egy pohárba rétegezzük azokat. Két réteg krém közé egy réteg gyümölcs massza kerül.


EXTRA AJÁNLÓ
Mérgező lehet, ha így fűtünk? Tudatosan is védekezhetünk az ártalmak ellen (x)
Miért jöhet hamarabb vagy miért késhet a menzesz? (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/jakabfi-david-cukrasz-muhely-oktatas/9hl9g4c

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?