máj 26, 2021
10 Views
0 0

„Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé” – írta egy fehérorosz tinédzser, majd megölte magát

Written by

Megölte magát egy fehérorosz kamasz, mert nem bírta a rá nehezedő hatósági nyomást – közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A fiú ellen azért indítottak vizsgálatot, mert részt vett kormányellenes tüntetéseken.

Dmitrij Sztahovszki pár órával azután vetett véget életének, hogy biztonsági tisztségviselők kihallgatták.

A kamasz utolsó üzenete a közösségi médiában a következő volt:

„Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé. Ha nem nőtt volna rajtam az erkölcsi nyomás, akkor sohasem mertem volna elkövetni egy olyan borzalmas tettet, mint az öngyilkosság. De elfogyott az erőm.”

A tizenéves – aki a Vjaszna szerint árva volt – elismerte, hogy részt vett kormányellenes tüntetéseken.

Sztahovszki egyes források szerint 17, más források szerint 18 éves volt.

A nagyobb bűncselekmények ügyében vizsgálódó állami nyomozó bizottság nem kommentálta a hírt. Egy közleményben annyit írt, hogy holtan találtak egy 18 éves minszki lakost.

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő ellenzéki vezető lesújtónak nevezte a fiú halálát. Azt írta: Aljakszandr Lukasenka elnök „terrorban tartja az országot, egyre több és több az áldozat”, „meg kell állítani az állami terrort”.Fotó: STRINGER/AFP

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg csalással, az ellenzék viszont Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választások után tömegtüntetések kezdődtek, amiket a biztonsági erők könyörtelenül levertek.

A hatósági túlkapások miatt az EU és az USA is szankciókat szabott ki az országra. A tiltakozó megmozdulások során összesen több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban sokan megsérültek, és többen meghaltak. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

Azóta Fehéroroszország földre kényszerített egy repülőgépet is, hogy letartóztathasson egy ellenzékit. (MTI)

444.hu/2021/05/26/ha-ezt-olvasod-mar-nem-vagyok-eletben-es-ezert-a-nyomozo-bizottsag-teheto-felelosse-irta-egy-feherorosz-tinedzser-majd-megolte-magat?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

Komment írása

Article Categories:
444 · Külföld
banner

Vélemény, hozzászólás?