márc 29, 2021
2 Views
0 0

Ha ez így megy tovább, előbb-utóbb vakcinát is hamisítani kezdenek – Hihetetlen gyógyszerlaboron ütött rajta a rendőrség Zsámbékon

Written by

Mint a Blikk is megírta, a múlt héten közölte az ügyészség, hogy nemzetközi igazságügyi együttműködés eredményeként megalakult magyar–norvég közös nyomozó csoport, az Eurojust és az Europol hatékony közreműködésével számolta fel a határokon átnyúló bűnszervezetet. Jórészt magyarokból állt a bűnbanda, illetve egy szír tagjuk is volt.

(A legfrissebb hírek itt)

A rendőrség most részleteket közölt a rendkívüli gyógyszerhamisítási ügy hátteréről.

Boross Zoltán ezredes, az NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetője, dr. Csákó Ibolya alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztály kiemelt főreferense meséltek a történtekről.

Boross Zoltán ezredes elmondta, hogy az NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztálya 2019-ben kapott először jelzést a norvég hatóságoktól, hogy náluk több magyar futárt is elfogtak, a futároknál hamis gyógyszerek voltak. A norvégok adtak egy elemzést is, melyből kiderült, hogy magyarországi elkövetők is részt vesznek az üzletben. Idén március 24-én ütöttek rajta a bandán, 5 magyar szervező és egy külföldi illető Zsámbékon hamisított gyógyszert egy igen profi laborban.

A gyógyszerhamisítás nem mostani találmány a különböző bűnözői csoportoknak, de eddig az volt a „divat”, hogy neten rendeltek Kínából alapanyagokat és azt terítették bűnözők, esetleg tablettákat készítettek belőlük. Ebben a zsámbéki üzemben azonban az alapanyagot és a tablettákat is maguk gyártották a most elfogott csoport tagjai.

A norvégokkal közös nyomozócsoport együttműködésének eredményeként március 24 én Zsámbékon és más helyszíneken, 11 helyen tartottak házkutatást. 9 milliónál több nyugtató tablettát találtak és a gyártáshoz szükséges gépeket, vegyi anyagokat, 7 és fél tonna mennyiségben.

A bűnszervezet feladatmegosztáson alapuló, rendkívül konspiratív módszerekkel dolgozott. Alapanyagbeszerzés, gyártás, csomagolás, dekorálás, és külföldre – a skandináv országokba történő csempészés.

A szervezetet egy 51 éves budajenői illető vezette, ő szerezte be az alapanyagokat, szervezte a raktározást, értékesítést. Egy másik társa felelt az elkészült gyógyszerek csomagolásáért, útbaindításáért – hangzott el a tájékoztatón.

A csapat többi tagja a szállítást végezte és volt egy vegyészük, aki a szakmai tudását adta az egész művelethez. Hat férfit hallgattak ki gyanúsítottként, négy férfit előzetesbe rakott a bíróság, egynek a házi őrizetét rendelték el.

Dr. Fülöpné dr. Csákó Ibolya azt mondta, tíz éve végzi a témához kapcsolódó munkát a rendőrségnél, van a szakmában, de ilyen kidolgozott, jól felszerelt labort még nem látott. Módszeres gyártás folyt, az alapanyagokat is itthon készítették, ez külön érdekessége az esetnek. A rajtaütéskor is épp működött az üzem.

Európa-szerte több milliárdos nyereséggel működnek a hasonló bűnszervezetek. A gyógyszerhamisítás a világon mindenhol erősödik, egyre több a mostanihoz hasonló ügy más országokban is.

Az itt hamisított készítmény eredetije egyébként egy legális gyógyszer, receptre lehet kapni. Kifejezetten külföldre gyártották, itthon nem terítették. A gyógyszer hatóanyaga klomazepán, altató, nyugtató hatású készítmény, orvosi ellenőrzés mellett lehet szedni, receptre kapható pszichotróp anyag. (Megjegyzés: a hatóanyag egyebek mellett a droghasználók körében is „népszerű” Rivotril nevű gyógyszer hatóanyaga is.)

Volt káros hatásuk ezeknek a hamis gyógyszereknek?

Minden készítménynek van egészségkárosító hatása, ha nem az orvos előírásának megfelelően szedik. Itt bár egy profi gyógyszergyártó helyiségről beszélünk, de nem minden szabályt tud betartani egy ilyen hely, mint egy gyógyszergyár, különös tekintettel arra, hogy egy valódi gyár felelősséget vállal a termékeiért. Svédországba, Finnországba, Norvégiába vitték a hamis gyógyszereket, 2019 óta – mondták a rendőrség szakemberei.

A bűnszervezet nem alakított ki fedőtevékenységet sem, a labort egy családi házban alakították ki, gyakorlatilag home officeban gyártották a gyógyszert, egy konyha, egy szóba, előszoba. A terület tehát nem volt nagy, de a kapacitása óriási volt – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Magyarországon egyébként nem ez volt az első eset, hogy gyógyszerhamisítókra bukkantak: teljesítményfokozó tablettákat készítettek, de az alapanyagot ott külföldről hozták.

Mexikóban nemrég lefoglaltak egy olyan labort, ahol hamis koronavírus vakcinákat gyártottak, Európában még nem volt ilyen, de előfordulhat, ezt nem lehet megjósolni – hangzott el a sajtótájékoztatón – válaszolta egy kérdésre dr. Csákó Ibolya, hozzátéve: csak a hivatalos, állami úton beszerzett, az oltási program részeként beadott vakcinákban bízzunk meg.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!


EXTRA AJÁNLÓ
6 különleges húsvéti ajándék nőknek a tavaszi megújulás jegyében (x)
Lakásfelújítás: megnéztük, hogyan éri meg belevágni! (x)

www.blikk.hu/aktualis/krimi/gyogyszerhamisitas-uzem-zsambek/17d2jj3

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?