ápr 6, 2021
10 Views
0 0

Ha ebből a szezonból kihoz valamit Klopp, újra rácsöröghet Fergusonra hajnali fél négykor

Written by

Kedd este slágermeccsel folytatódik a Bajnokok Ligája, a sorozatot gyengén kezdő Real Madrid a bajnokságban gyengélkedő, de az Arsenal elleni bajnokit simán nyerő (3-0) Liverpoolt fogadja. A Real tizenháromszor nyerte meg ezt a trófeát, a Liverpool hatszor, 2018-ban épp egymás ellen játszották a döntőt Kijevben, ami Ramos és Szalah dzsúdójelenete mellett Loris Karius hibáiról és Gareth Bale extra góljáról marad emlékezetes. Az említettek közül csak az egyiptomi Szalah lesz a pályán, Ramos ugyanis sérült, Karius és Bale pedig már elhagyták a klubot.

A két edző változatlan a kispadok mellett, noha Zinedine Zidane tartott egy kisebb pihenőt, de vissza kellett térnie a Realhoz, mert nem ment jól a csapatnak. Jürgen Klopp pedig élete egyik legnehezebb szezonjában van, mert a karácsonyi szünet előtt még hetet rúgtak a Crystal Palace-nak, aztán öt bajnokin nyeretlenek maradtak, majd február harmadika és március hetedike között hét bajnokiból hatot veszítettek el. Jürgen Kloppnak újjá kellett szerveznie a védelmét, mert folyamatosan onnan estek ki játékosok, van Dijk, Matip, Gomez, Henderson. A Lipcse ellen azonban gólt sem kaptak a BL-ben (kétszer nyertek 2-0-ra), és a két legutóbbi bajnokin már rátalált valamire a német, mert a Wolverhamptont (0-1) és az Arsenalt (0-3) is kapott gól nélkül sikerült felülmúlni idegenben.

Mondta is Klopp a szombati siker után, hogy egyensúlyban volt a csapata, és pontosan úgy nézett ki az egész csapata védekezése, ahogy annak ki kell néznie, és egyébként is elvárható. A Pool ennek ellenére a hatodik helyen áll a ligában, de már csak két pont a hátránya a negyedik Chelsea-hez képest. Amikor Klopp 2015 októberben csatlakozott a Liverpoolhoz, akkor is a védekezés fontosságát emelte ki elsőnek, és rendbe is tette az évek alatt. Ebben a szezonban most szinte vissza kellett nyúlnia oda, ahová érkezésekor. Számtalanszor hangsúlyozta, most is, hogy a tehetségnél fontosabb a hozzáállás.

„Ha kiütnek kétszer, háromszor vagy négyszer, akkor is felkelhetsz a padlóról és harcolhatsz tovább. Vannak olyan klubok, amik a harcra vannak kényszerítve. Ezt valaki odafent így döntötte el. Ha nem sikerül egyszer vagy kétszer, akkor is menjünk és harcoljunk tovább”

– ezeket a szavakat a Higgyetek bennünk című könyvben idézték Klopptól (idén jelent meg magyarul is), életszemléletét is jól visszaadja. Az idézet még abból az időszakból származik, amikor a Mainz edzője volt, és kétszer is hajszállal csúszott le kezdő edzőként a másodosztályban a feljutásról. A mostani helyzete abban feltétlenül rokon az akkorival, hogy folyamatosan csapások érték a Liverpoolt ebben a szezonban, ám a Lipcse valamint a két legutóbbi bajnokin már megoldást talált a csapat szerkezetei bajaira, a hiányzókra.

A másik oldalon Zidane lesz az ellenfele, aki szintén komoly gondokkal szembesült szezon közben, a Sahtar ellen hazai pályán kaptak ki 3-2-re, idegenben 2-0-ra. A Gladbach ellen az egy pontnak is örülhettek, a bajnokságban is döcögősen futballoztak. Mostanra viszont a Realnak mindössze három pont a lemaradása a vezető Atleticóval szemben, a versenyfutás teljesen nyílt, és az olasz Atalanta kiütése (1-0-s és 3-1-es győzelem) után az átalakuló Real újra álmodozhat a BL-ről is.

A madridiak január harmincadikán kaptak ki a bajnokságban, a Levante a saját pályájukon verte 2-1-re őket. Kellett ehhez egy gyors kiállítás, a Ramos helyén pályára lépő Militaónak már a kilencedik percben véget ért a találkozó. Ramosszal a védelem sokkal acélosabb, de kapott úgy négyet a Real Valenciában, hogy a védő ott volt a pályán.

Zidane nagy meglepetése Eden Hazard lehet, aki nagy erővel készül, hogy valami érdemlegeset mutasson a szezonban. A Marca megemlítette, hogy a Liverpool a kedvenc ellenfele volt Angliában a belga szélsőnek, aki még a Chelsea játékosaként hétszer talált be ellenük, és egy kicsit tartanak tőle.

A védekezés lesz a kulcs mindkét oldalon, ezt pontosan tudják a szereplők, és azt is, hogy a többi csapatrésznek a védelem gyengeségeit kell ellensúlyoznia. Benzemát vagy Szalahot nem kizárólag a védőknek a dolguk kivenni a játékból, hanem az a cél, hogy ne kapjanak megfelelő átadásokat a középpályáról vagy még hátrábbról.

A Guardian azt emelte ki a Liverpoolról vasárnap, hogy a válságon még nem jutottak túl, bár a válogatott meccsek miatti szünet jót tett nekik, mert többet tudtak együtt felkészülni, több idő volt a gyakorlásra, hogy a csapatrészek összhangban mozogjanak. Thiago Alcantara és Jota az Arsenal ellen játszottak együtt másodszor a szezonban, igaz a portugál csereként érkezett. Az újság szerint ez a páros lehet az egyik fontos eleme a párharcnak.

Klopp amúgy hajnali fél négykor hívta fel örömében Sir Alex Fergusont 2019-ben, amikor bajnok lett. A korábbi manchesteri edző nem haragudott emiatt. Ha ebből a szezonból Klopp ki tud hozni valami maradandót, joggal telefonálhat ismét hajnalok hajnalán, de ettől még messze vagyunk, most előbb Madridban kellene jó játékot mutatniuk.

A másik keddi meccsen a Manchester City a Dortmundot fogadja. Pep Guardiola kétszer már megnyerte a BL-t, az előző szezonokban viszont rendre a nyolc között ért véget a menetelése. Nagy meglepetés lenne, ha most is kipottyanna a bajnokságot 24 ponttal vezető csapatával.

telex.hu/sport/2021/04/06/liverpool-real-bajnokok-ligaja-negyeddonto-klopp-zidane

Komment írása

Article Categories:
Hírek
banner

Vélemény, hozzászólás?