máj 28, 2021
11 Views
0 0

Gyermekpszichológus: a pedofilok büntetése mellett a pszichiátriai kezelés is fontos lenne

Written by

Gyermekpszichológus: a pedofilok büntetése mellett a pszichiátriai kezelés is fontos lenne

Az ügyfélkapun keresztül névvel, arccal, címmel jelennének meg azok a pedofil bűnelkövetők, akiket jogerősen elítéltek – ez derül ki a fideszes Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által benyújtott törvényjavaslatból. A jogszabály szerint a gyermekekkel kapcsolatba kerülő személyek esetében ellenőrizni lehetne, hogy korábban ilyen bűncselekmény miatt elítélték-e őket. A törvényjavaslat célja, hogy zéró tolerancia legyen az elkövetőkkel szemben. A pszichológus híradónknak azt mondta: a büntetés mellett az elkövetők pszichiátriai kezelése is fontos lenne.

“A pedofilok nem rejtőzködhetnek, nem reménykedhetnek abban, hogy elbújhatnak” – Selmeczi Gabriella szerint ez a lényege a Fidesz által benyújtott pedofiltörvénynek. A jogszabály segítségével nyilvántartást hoznának létre a pedofil bűncselekmények elkövetőiről. Selmeczi Gabriella hozzátette: nem évülhetnek el az ilyen bűncselekmények, és az elkövetőket a jövőben több munkakörtől is eltiltanák. „Jelen szabályozás szerint nem foglalkoztatható pedofil elkövető kiskorú nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végző munkáltatónál, javasoljuk ezt kiterjeszteni azokra a munkakörökre is, ahol a gyermek részére szabadidővel, szórakozással, sportolással összefüggő szolgáltatást végeznek. Ilyen például a strand, a vidámpark, sportegyesület szertárosa például” – fejtette ki a parlamentben a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A törvényjavaslat szövege alapján, az adatbázisban a jogerősen elítéltek alábbi adatai szerepelnek majd: családi és utóneve, születési évszáma, településszintű lakóhelye, arcképmása és az általa elkövetett bűncselekményre vonatkozó adatok, amikre ügyfélkapun keresztül lehetne rákeresni. Magyarországon erre korábban nem volt példa.

„A jogalkotási cél, a nyilvántartásnak a korlátozott nyilvánossága az akceptálható, elfogadható, az összhangba hozható a GDPR rendelkezésével, ugyanakkor a részletszabályok vonatkozásában a hatóság úgy látja, hogy pontosításokra lesz szükség” – erről már Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke beszélt az ATV Híradójának.

A gyermekpszichológus azt mondta: elképzelhetetlenül nagy traumát okoz egy gyermek lelkében az, ha a felnőtt visszaél a helyzetével. „Az a legnehezebb, hogy a gyerekek hajlamosak arra, hogy ezt elfojtsák. Ez azt jelenti, hogy kitörlődik a tudatos emlékezetükből a megtörtént esemény, így a tudat alatt és onnan feltörekvő módon, tehát fel-feltörő pszichés problémák kapcsán szokott ez a felszínre kerülni” – fogalmazott Bojti Andrea. Hozzátette, a büntetőjogi következmények mellett az elkövetők pszichiátriai kezelésére is fontos lenne hangsúlyt fektetni, hogy elkerülhető legyen a bűnelkövetés ismétlődése, erre azonban nincs berendezkedve az ellátórendszer.

atv.hu

Ajánlom www.atv.hu/belfold/20210528-gyermekpszichologus-a-pedofilok-buntetese-mellett-a-pszichiatriai-kezeles-is-fontos-lenne

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
atv
banner

Vélemény, hozzászólás?