ápr 30, 2021
1 Views
0 0

Gyász: elhunyt a a Vörös veréb szerzője

Written by

A „Vörös veréb”-trilógia írója, Jason Matthews szerdán hunyt el, 69 éves korában. Információk szerint egy gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegség, a CBD okozta a halálát.

(A legfrissebb hírek itt)

„Rejtélynek tűnhet, hogyan válhat valaki a CIA csendes ügynökéből egy bestsellereket alkotó, elismert kémregényíróvá. De tudva, hogy Jason Matthews hat nyelven beszélt, évtizedeken át rengeteget olvasott, figyelte az emberek viselkedését és ügyesen írt hosszú elbeszéléseket, minden összeáll. Könyvei nemcsak a cselekményvezetés és a kémszakma kifinomult mesterművei voltak, hanem az emberi természetet, különösen a vágy minden formáját kutató nyomozás is” – nyilatkozott a kémregényíró kiadója.

Jason Matthewsnak volt honnan merítenie az alkotásaihoz, ugyanis a volt CIA ügynök hivatalos diplomata volt többek között Európában, Ázsiában és a Karib-térségben is. A görög családban felnövő diplomata a francia, spanyol, olasz, török és magyar nyelvet is elsajátította élete során – írta a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

Matthews egy rokona által került a CIA-hoz, annak köszönhetően, hogy pont görög nyelvtudású embert kerestek. Az író ügynökként töltött éveiről pontos részleteket sosem árult el, de utalásokat tett arra, hogy olykor veszélyes műveletekben is volt része. Az 1990-es években, a koszovói háború alatt például az amerikai nagykövetségről menekülnie kellett, de a Közel-Keleten egy, a terroristák által kiiktatandó személyek listájára is sikerült felkerülnie. Kiemelkedő munkájáért megkapta a CIA Becsület Érdemérmét. A hírszerzőktől való nyugdíjba vonulása után, egy évtizede kezdett el az írással foglalkozni, ami nagy sikereket tartogatott számára.

(Ez még érdekelheti: Iszonyatos családi tragédia: órákig játszottak halott apjuk mellett a veszprémi félárvák)

A Vörös veréb, az író egyik leghíresebb kémregénye 2013-ban jelent meg. A bestseller egy CIA-tisztről, Nathanial Nashről és az orosz hírszerzés tisztjéről, Dominyika Jegorovaról szól. A trilógia első része nagy sikert aratott, 2018-ban film is készült belőle amelyet Budapesten forgattak Jennifer Lawrence főszereplésével. A trilógia további két része, Az árulás palotája, illetve A Kreml jelöltje címmel jelent meg.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, a Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja különböző bankok ajánlatait!

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/jason-matthews-elhunyt-69-eves-jennifer-lawerebce/d4sz4c3

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?