nov 20, 2020
6 Views
0 0

"Gyalogosok keltek át előttünk a befagyott Dunán" – ilyen kalandokba keveredett eddig az ország legnagyobb jégtörő hajója

Written by

Az ország legnagyobb jégtörőjének, a nemrégiben felújított, 419 tonnás Széchenyi kapitányának december közepétől melegen kell tartania a hajó 231 ezer 620 köbcentiméteres motorját. A jégtörő hajóknak minden év november 15-től március 1-ig rendelkezésre kell állniuk. A Széchenyi – mely az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság állományába tartozik – a minap tartott üzempróbát a Győr melletti gönyűi kikötőnél.

Csabán István hajóvezető géptiszt, a Széchenyi kapitánya a Blikk kérdésére elmondta: utoljára 2017-ben voltak éles bevetésen, akkor a hazai Duna szakasz mellett Belgrádban teljesítettek szolgálatot.

(A legfrissebb hírek itt)

– Több méter magas jégtorlaszok alakultak ki egyes szakaszokon, de ezzel sem volt gondja a jégtörőnek. Most parti áramra van kötve, ha szeretném elindítani, az két és fél órába telne – mondta.

2016-2017 tele olyan mértékben igénybe vette az átlagosan 50 éve üzemelő hajóparkot, hogy indokolttá vált felújításuk. A Széchenyire tavaly több mint 91 millió forintot költöttek. Ebben többek közt a hajótest, a gépüzemi rendszerek, a lakótéri helységek egy részének felújítását és a navigációs eszközök és villamos berendezések korszerűsítését végezték.

– Három éve Szerbiában, Szurdok településen, ahol Kusturica ikonikus filmjét, a Macskajajt forgatták 12 órányi jégtörés alatt összesen 950 métert haladtunk. Olyan is elfordult, hogy le kellett lassítanunk, mert gyalogosok keltek át előttünk a befagyott Dunán – folytatta a kapitány.

A hajón folyamatos a készenlét, éjszakánként is ketten teljesítenek ott szolgálatot. A jégtörő elvileg Gönyűről 6-7 óra alatt ér Budapestre – ha befagy a folyó, persze lassabban, mert „húzzuk magunk után a fél Dunát.” A kapitány gönyűi hajós dinasztia tagja, de bevetés közben, a folyamatos rázás a döngölés, jégtörés még az ő egyensúlyérzékére is hatással van – tántorogva jár utána az, aki a fedélzeten teljesít szolgálatot – emiatt „döngölési pótlék” is jár nekik.

(Ez is érdekelheti: Így dolgozik a hatalmas jégtörő a Dunán)

Blikk Megmondó

EXTRA AJÁNLÓ
November 20-án lecsap a Black Friday! Ezen a webshopon minden szuper olcsó lesz (x)
Döbbenet: így hat a szmog az egészségünkre! (x)

www.blikk.hu/aktualis/belfold/jegtoro-szechenyi-duna-hajo/w6jydqm

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?