máj 26, 2021
8 Views
0 0

Gyakorlatok a formás és edzett fenékért: miért veszélyes a szunnyadó popsi szindróma?

Written by

Az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kutatói rájöttek, hogy gyakran az edzetlen farizom az oka a hát-, a csípő- vagy a térdproblémáknak. A farizmunknak ugyanis egyfajta teljes testtámaszként kellene működnie – magyarázza Chris Kolba, az Ohio Állami Egyetem fizikoterapeutája, – de ha túl gyenge, akkor a testünk más részeinek kell átvennie a feladatát, ami hosszú távon komoly sérülésekhez vezethet. Az egész napos ülés, illetve a gyakori magzatpózban alvás következménye lehet tehát az egyetem kutatói által csak Dormant Butt Syndromenak, vagyis szunnyadó/alvó popsi szindrómának nevezett jelenség. Jó, hír, hogy tehetünk a gyenge farizmok ellen! A brigitte.de szakértői az alábbi, bármikor könnyen elvégezhető gyakorlatokat ajánlják a popsink erősítére.

Váltott zuhany

A fenékprogramunkat váltott zuhannyal indítsuk! Hogy miért? Ennek köszönhetően egyrészt fokozhatjuk a vérkeringésünket, másrészt gyorsítja az anyagcserét. A váltott zuhanyt minidig meleg vízzel kezdjük és azt kövessék az eltérő szakaszok, végezzünk körkörös mozdulatokat. A tusolást pedig mindig a hideggel fejezzük be! Nem kell egyből órákon át a hideg és a meleg vizet magunkra folyatni. Első alkalommal egy-két kör is bőven megteszi.

Feszítsük meg!

Az irodában ülve, észrevétlenül elvégezhetjük az alábbi gyakorlat. A székünkön ülve egyszerűen csak feszítsük meg a farizmunkat. Tartsuk meg így jó pár másodpercig, majd lazítsuk el. Ezt 5-10-szer ismételjük meg, hogy érezzük a hatását!

Kitörés

Bárhol elvégezhetjük a kitörést, akár még otthon a nappaliban is / Fotó: Shutterstock

Bárhol elvégezhetjük a kitörést, akár még otthon a nappaliban is / Fotó: Shutterstock

Álljunk csípőszéles terpeszbe, majd az egyik lábunkkal lépjünk előre. Ereszkedjünk le addig, amíg az elöl lévő lábunk combja párhuzamos, a szára pedig merőleges nem lesz a talajjal. A térdünk zárjon be 90 fokos szöget, a törzsünk pedig legyen egyenes. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét oldalra 10-szer, ebből három sorozatot végezzünk el.

Széktartás

A jógázók körében nagyon népszerű gyakorlat a széktartás / Fotó: Shutterstock

A jógázók körében nagyon népszerű gyakorlat a széktartás / Fotó: Shutterstock

A jógából is ismert póz, az Utkatasana is tökéletes gyakorlat lehet. Álljunk fel, emeljük a karunkat a magasba, közben a vállunkat távolítsuk a fülünktől. Vegyünk mély lélegzetet, majd kilégzésre engedjük le a medencénket. Mintha egy képzeletbeli székre ülnénk le. A lábunk legyen párhuzamos és csípő szélességben, ne homorítsunk! Tartsuk a pózt egymás után 10-20 másodpercig.

Lépcsőzés

Javítják a liftet, vagy bedöglött a mozgólépcső? Annyi baj legyen! A lépcsőzés tökéletes erősító módszer a fenékizmok számára, ezért is olyan népszerű az edzőtermekben például a step-aerobic.

Formáljuk lépcsőzéssel a popsinkat! / Fotó: Shutterstock

Formáljuk lépcsőzéssel a popsinkat! / Fotó: Shutterstock

Felfelé futás

Kerékpározzunk, túrázzunk felfelé menetben a hegyre, de akár sprintelhetünk is felfelé, vagy éppen meredek lejtőn sétáljunk lefelé, bármelyiket is választjuk, hálás lesz érte a fenékizmunk.

www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/feszes-fenek-gyakorlatok/3mvd0bv

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk · Életmód
banner

Vélemény, hozzászólás?