ápr 26, 2021
5 Views
0 0

Gurcsány: Gané emberek vagytok

Written by

A költő 2018-ban, önálló estjén szaval.Fotó: botost/444.hu

Gyurcsány Ferenc DK-s pártelnökben megpattant valami annak a hírnek az olvastán, hogy az Orbán Ráhel-közeli állami cég, a Magyar Turisztikai Ügynökség fizetett influenszer-kampányt indított a terasznyitás ünneplésére, olyan celebek instás posztjaival, mint Dobó Kata, Király Linda vagy Annoni Zita.

Bár az ilyen influenszerkampányok a magán- és állami gazdaságban is kifejezetten gyakoriak, Gyurcsány Ferencben pont ez a hír ébresztette fel újra a legendás „Jól alszik, Viktor?” beszéde, vagyis 2013 óta szunnyadó, ordítva-bömbölve nevettető, nagybetűs Entertainert. 

Ami különösen adekvát  attól a Gyurcsánytól, aki egy ideje saját magát közösségi médiás influenszerként pozícionálja. Íme az influenszer-politikus irodalmi értékű közleménye arról, hogy már azt is szar, de legalábbis istállótrágya-szerű embernek tartja, aki leáll egy influenszerrel:

“Gané emberek vagytok.

Celebeknek fizettek a terasznyitást ünneplő posztjukért. Pénzt adtok azoknak, akiknek amúgy is van mit a tejbe aprítaniuk, ráadásul azért, hogy kávézók, éttermek teraszain ücsörögjenek.

Miközben milliók nem tudnak egy kólát se meginni a helyi presszóban.

Ünnepeltetitek a kormányt közpénzből Orbán Ráhel irányításával, közben tízszer annyian halnak meg nálunk, mint Ausztriában.

Éljen a keresztény erkölcs, az élet védelmének elsőbbsége.

Végtelen az erkölcsi romlottságotok.

Gyomorforgató, amit csináltok.”

Gyurcsány közleménye minden olvasásra egyre versszerűbb és egyre erősebb. Ez nem kerülte el irodalmi elemzőnk, Uj Péter figyelmét:

„Ferenc költészetéhez idő kell. Ma már orszakosnak tűnő, »Jól alszik, Viktor« című művének jelentőségét, verstani tökéletességét és erejét is csak évekkel később fedeztem fel, elsőre engem is csak a retorikai lendület, illetve a szituációs humor, az előadás pantomimszerűen eltúlzott gesztusai ragadtak meg.

Ez az új vers már-már közelíti a Jól alszik színvonalát, bár azt a verstani bravúrt, a klasszikus időmértékes ritmika és a magyaros verselés összhangját, amit Ferenc előtt csak Vörösmartynál figyelhettünk meg, ez a Gané sajnos nem hozza. Tesz rá kísérletet, de a »Gané emberek vagytok./Celebeknek fizettek/a terasznyitást ünneplő posztjukért.” talán valamivel elmarad a „Jól alszik, Viktor/– kérdezem én« frenetikus hatása, dühödt ritmikájú lüktetése mögött.

Ahogy a Jól alszikban, itt is megfigyelhető a Vörösmarty-hatás nemcsak a már említett verstani/ritmikai dimenzióban, de Vörösmarty utolsó, legfontosabb, »Vén cigány«-korszakának magyarnótásan széles, ugyanakkor mélyen, szinte irracionálisan (spirituálisan) elkeseredett, a Sturm und Drang legnagyobb sötét pillanatait a idéző gesztusrendszerében is, amely a magyar közönség számára legkézzelfoghatóbban elsősorban  Latinovits Zoltán legendás előadásainak emlékképeiben jelenhet meg.

Ugyanakkor ebben az új Gyurcsány-munkában már határozottan érezhető a másik nagy mester, József Attila hatása is, a már nem annyira vonalas kommunista, de
a proletariátus problémáira a magyar irodalomban példátlan lírai érzékenységgel és hitelességgel reagáló korszakból. A határozott, harcos, szinte mozgalmian proletáröntudatos, de végül mégis valamiféle irracionális megnyugvást, az előbbivel össze alig egyeztethető, szinte vallásosan lemondó, morális nyugvópontot kereső retorikai fordulat a végén is megidézi nekem József Attilát.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a
járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és
a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a
nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz
a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy
áll a járvány Magyarországon és a világban.

A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból,
infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette
a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk,
hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik
egészségét is.

Kapcsolódó

444.hu/2021/04/26/gurcsany-gane-emberek-vagytok

Komment írása

Article Categories:
444
banner

Vélemény, hozzászólás?