ápr 29, 2021
4 Views
0 0

Górcső alatt a világ egyik leghatalmasabb embere: mit tett az első száz napján az USA elnöke?

Written by

Miről számolt be kormánya első száz napját értékelve kongresszusi beszédében az USA elnöke?

– Bár ezt mindig a sikerekről szóló beszédként tartják nyilván, most valóban vannak komoly eredmények a Trump-időszakhoz képest. Ebben az időszakban egy sokkal dinamikusabb Covid elleni kampány indult el. A másik fontos elem, hogy Joe Biden Roosevelt elnök New Dealjéhez hasonló nagyszabású gazdasági programba kezdett. A 2 ezer milliárd dolláros csomag része az embereknek nyújtott jelentős támogatás mellett a vagyonosok megadóztatása.

(A legfrissebb hírek itt)

Milyen világpolitikát befolyásoló szándék érezhető?

– Karakteresebb lett az Oroszországgal ápolt viszony. A trump-i barátkozás helyett Biden visszacsempészi a reagani politikát, amellyel anno féken tartotta a másik nagyhatalmat. Az elnök több kezdeményezést tett, visszaállította egyoldalúan a START-egyezményt, de nem enged a zsarolásnak.

A magyar kormány számára van változás?

– Ami iránymutató, hogy Blinken külügyminiszter – akinek minapi szavaiból Biden álláspontja tükröződik – bírálta a magyar médiaviszonyokat. Ugyanakkor az amerikai kormány álláspontja az, hogy az Orbán-kormány szövetséges, és nem szeretnék, hogy azok, amikben nem értenek egyet, elrontsák a korrekt viszonyt.

(Ez is érdekelheti: Európába jön Joe Biden, de Budapest nincs a tervei között)

www.blikk.hu/aktualis/kulfold/gyarmati-istvan-mit-tett-az-usa-elnoke/p1xqr7l

Komment írása

Article Tags:
Article Categories:
blikk
banner

Vélemény, hozzászólás?